Doaku Untukmu

Bismillahirahmanirahim..

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim,
Ampun kan Lah dosa-dosa ibu bapa kami, Ampunkan segala dosa-dosa kami, Tempatkan roh ibu bapa kami disisimu Ya Allah,
Ya Allah engkau la tuhan kami yang satu, Engkaulah tuhan yang maha mendengar,
Pelihara tingkahlaku kami,
Lindungi kami dari segala kekufuran,
Ya Allah Jauhkan kami dari sifat riak, sifat tamak, sifat sombong,
jauhkan kami dari perasaan hasad dengki.

Permudahkanlah segala urusan kami Ya Allah.

Amin..amin ya Rabbalalamin.

Thursday, October 8, 2009

Continue....

Salam...

pagi tadi aku tulis sal kehidupan selepas berkhwin kan..
heheh...yg ni lak...aku smbung ckit lagi..
kot mn tau ade yg nak berkahwin dlm ms terdekat nih..
tahun dpn ke...dah smp seru kan..
sblm kawen tu makesure anda dah betul2 bersedia..
dari segi mental & fizikal..

ekceli aku kawen pon aku tak sure aku ni sedia atau tak..
tp bagi aku..bile dah de jdoh n se duit dah ckup..
go on jer..buat simple2 pon takpe..
coz yg wajib hnyala akad..kenduri kawen tu depends pd yg mampu..
lau tak mampu buat yg bsr2..kecik2 pon pe de hal kan..
itu yg termampu..takpe..sb Allah pon tak suke kite membazir..
org lau nak ngate ke ape ke..pedulik la..
bkn kenduri mintak duit die kan..

paling penting bersedia nak hidup as husband n wife.
setengah org terkejut dlm perubahan hidup die..
ye la..selalu bangun lmbt,tak reti mask kn msk bile dah kawen,
pastu nant de ank..agak ssh la..nak manage semua tu..
tp bile kite da merasai hidup as a wife..
kite akn otomatikly tau tanggungjwb kite..

pg2 rase mcm fun nak bangun buatkan breakfast tuk husband..
tak kesahla.berat tau tak..
tp biarlah kite ikhlas nak buat n satu hal yg sgt2 penting...jgn menrungut
tak kirela mcm mn kite letih skali pon..
tanggungjwb ttp tggjwb..

hati mertua pon kn jg gak..
mertua adlh yg pertama bile kite dah kawen..
mak kite dah jatuh no 2 tau..
tu korang kn tau..

nak tambat hati suami,
kn la snngkan perut die dulu..
masak je pape pon sb diorg akn hargainya..
walaupun lempeng+smbl sardin(feveret husband nih)
*gmbr dr goggle..sekadar hiasan

janji air tgn sendri..
bg yg de pembantu rumah tu..sebaik2nye biarla die buat keje rumah je..
msk korang sendri..
balik keje pent mcm mn pon, buatla..biarpon goreng telur semta2..
kadang2 nak mkn luar boleh la kan..

aku ckp2 kat cni bknla nak tunjukan yg aku pandai sgt..
tp aku pon ngah blaja jd isteri..
msk pon aku slow2 blaja..
setakat simple mimple leh la
tuk perut kiteorg..
setakat nih husband tade merungut tak sedap..

tips nak jd isteri mithali aku pon tak tau sbnrnyer..
tp byk kan sbr lyn suami..mkn minum die jg..
InsyaAllah suami akn syg kite..


**len org len cr nak pikat suami tau..so korang kn pendai2 la yerk..hehe



8 comments:

~ceRRy beRRy~ said...

wahhh...
manyak nasihat berguna dari akak..
ifa nk simpan la entri nih..
hehehe..utk masa depan :)

Naniey said...

heheh..bagus2...

imHepPie said...

ahaha..nnti da kawen pon xmola pakai pembantu umah..kang de scandal naya je..

Faarihin said...

salam.. wah itu dia.. tips2.. dari org dah kawen.. hehehe..
leh durujuk2 lagi pasni.. uhuhuhu.. (^__^)

Framestone said...

waduh...cam die pulak yg xsabar2 he...23x

meh bro kritis sikit...

yg selalu nk wat majlis beso2...adalah mak bapak..xde kne mengena dgn mak bapak saudara mahu pun rakan2 sekolah rendah... lagi satu...lg kecik majlisnya lagi la org dok nk promote pakej perkhwinan he...23x

bg yg xpandai masak tue pulak...sian korang ek..selame hidup nie cam mne la korg makan ek... xkan la xcube sekali sekala memasak kat dapur (bukan menolong ek)

pasal anak pulak...if xbersedia... jgn gatai2 nk lepas kat dalam je... kan ade tips cara merancang keluarga...penat doktor wat kelas untuk parent.... dalam kursus khwin pun ade ckp

dan bg yang xsabar2 nk khwin tue... fikir2kan la pasl tggjwb...jgn tau nk wat anak je kan..kne gak jg bg makan, bg tempat tgl...

bg mak bapak pulak... jgn la menghalang sesuatu yg baik..elok permudahkan

waduh dah cam satu entry pulak... mintak ampun ya tuan tanah

fadhilah said...

seronok plak baca entry akak ni...syok..hehe..msti hepi dah hdp berumahtngga...

asna cute said...

hehhehe... suke laaa~~

hehe lepas nie update lg pasal kehidupan lepas jd isteri yea..
at least dpt jugak asna belajar cara2 nya.. wlupun tak byk.. at least sis ada jugak membantu hehe ;)

Tq sis sharing info LOVE IT! =)

Naniey said...

to farihin - yezza..

to mimie- yup..baik jgn amik pembantu umah...cr nahas tu

to bro - ngeh..ngeh..nani setuju dgn pndpt bro..

to fadhilah - heheh..berkongsi pengalamn...nanti dah kawen da tau selok belok kan

to asna - InsyaAllah..pasni asna akn ikit jejak akk..so ready k...hehehe