Doaku Untukmu

Bismillahirahmanirahim..

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim,
Ampun kan Lah dosa-dosa ibu bapa kami, Ampunkan segala dosa-dosa kami, Tempatkan roh ibu bapa kami disisimu Ya Allah,
Ya Allah engkau la tuhan kami yang satu, Engkaulah tuhan yang maha mendengar,
Pelihara tingkahlaku kami,
Lindungi kami dari segala kekufuran,
Ya Allah Jauhkan kami dari sifat riak, sifat tamak, sifat sombong,
jauhkan kami dari perasaan hasad dengki.

Permudahkanlah segala urusan kami Ya Allah.

Amin..amin ya Rabbalalamin.

Wednesday, December 31, 2008

Maal Hijrah Vs Tahun Baru

Salam tuk seme pembaca blog (yg bc jek)..aku tau bukan yg ramai sgt bc blog aku nih..tu aku tak tau bc ke atau just nenong2 lalu...its ok, who's care.. :)
Di new post ni aku just nak ucapkan selamat tahun baru islam (Maal hijrah) walaupun da terlambat 2 days ago..hikhik..sowi..on leave..cuti2 kan..yesterday aku plak mc..erm..so today br aku masuk teje..br de ms nak mengupdate tis blog
Just wondering that sehebat mn kiter menghayati erti Hijrah dan pe yg kite buat bila taun baru dtg???
AZAM??
PERUBAHAN??
erm..up to urself..nak wat azam baru nak barubah kearah yg lebih bek..seme nak kan yg terbek kan..ahak..same la kiter.
And i'm wondering that malam Maal Hijrah n malam New Year...mana satu yg lagi bz n stuck n traffic??
korang mesti tahu kan..knp de beza 2 sdgkan 2-2 adalah new year.????
FIKIR2 KAN DAN SELAMAT BERAMAL


with love:) Azam tuk aku tak penting sb diri kite,kite tau pe yg patut n pe yg tak patut...azam ni just gaid tuk kite

Wednesday, December 24, 2008

Go..go..Bukit Tinggi

yuppe...then jenjalan lagi...jalan saje aku ni..hehehe..reles tension la..byk sgt mslh sejak 2 menjak ni..thats y my hubby take me to d vacation,,hehehe..just to make me heppy..ya..heppy sb leh tenangkan diri, erm..then leh jalan2, bila lagi aku nak g jalan2 kan.






ni kat atas parking lot..dpt tengok permandagan bukit tinggi tau
yg bestnyer kat bukit tinggi ni, kite leh warne sendiri sevenior yg kite nak beli tau, tak kesah la bentuk mcm mn, kat atas ni salah satu yg aku colour sendiri...jus 4 fun..sonok..

ni view dr menara kat belakang, nmpk la seme struktur banggunan kat cni, actly dulu aku igt bukit tinggi ni mcm rumah ker l..banggunan kat cni semenyer hotel.. so lau sape2 nak g leh ala..sb byk gak tmpat yag leh pegi, mcm taman rabbit, tea japanise house, taman botani..




Go..go..Genting

kat pintu masuk..ckit punyer jauh jalan dr skyway..perh..letih sgt

then ni kat tengah2 tu de la public fon, bus london tuh..smpat gak la klik2..masa ni pegi dengan tut...kali ke2 aku pegi genting..yag kali ni aku pegi just jenjalan je..sb penat sgt hari tuh..n yg paling penting aku dpt masuk umah salji

kat dalam cabel car..sonok rase sb leh tengok pemandangan hutan yg mghijau..tenang jer..tengoklah kat blakang, hutan jer kan

Friday, December 19, 2008

so cedey

herm..cedey sgt aku rase, walhal perkara ni yg aku tunggu2..herm..mengeluh lagi, asyik2 mengeluh, mengeluh kan tak bek, tp aku still lg nak mengeluh. WHY???

kalau owg tau kesah aku mesti ckp aku bodoh, ahak..stupidos???nop axcly..actly aku tak tau aku patut tulis kat cni atau x coz that thing are realy2 bad..so badly.. argh..aku da menangis, da teruk2 pon. tp my feeling still sedey, mcm mn aku release tension????

ya, aku rase cruel sgt2, kejam yg teramat sgt..selfish..knp aku jd canni ek..erm..bukan selfis or kejam or watever but just teguh pendirian. jjfjfjfjfjfjfj....sshnyer aku nak lupekan..

aku pun segan nak tulis kat cni, mcm aku sowng je ade masalah.ahak...tp peduli la ek,,sb ni page aku..so leh la citer..hehehe(senyum buat2)

i'm not strong person, yup dulu mayb aku tak mcm ni, tp skang aku rase sakit sgt..baru aku tau mcm mn rasenyer.....


with love:- it's not the last

Wednesday, December 17, 2008

Tidak Ada yg Tertinggal

"tolong jgn kaco org leh tak?"
"kaco yg mcm mn tu"

mamat ni mmg tak paham ke wat2 tak paham

"jgn ggu org let x?"
"yer la maksud ggu mcm mn?"
"ai..awk ni mmg tak paham bahasa ke?"
"betulla jgn ggu mcm mn"

"ggu la..jgn msg...jgn jmp org ag. org rimas la"

die col..then jadi la gaduh n tak tersangka2 org yg aku percy leh wat kat aku mcm ni.

"awk ni tak setia, tak kenang budi, penipu, playgirl!"

So .. disebabkan itu..aku benci that guy..benci sgt..benci...aku benci...lantak la nak wat ape,nak ckp pe..aku tak peduli..

janji aku takkn kaco die n family die yg caring tak hengat tuh..die igt aku ni ape...kerusi meja ker..nak amik taknk tinggal. da kutuk2 pastu nak tarik balik..da ludah nak jilat balik....silap org la..

geram tahap cipanzi tahap gaban..tahap tenuk...

biar die rase pe yg die da wat tu igt betul ker..padan muker...

with love: don't judge book by it's cover..bc dulu..

Tuesday, December 16, 2008

moly..loly..n boboy

loly yg kuat tito
- moly yg cute

mr.boboy

love: sonok tengok diorng ni men...

on my bezday

aiskrim..nyum2
fish & chip...Spegeti..erm..sodap gak

ni pulak ditaja oleh...nizam





secret recipi ditaja oleh yie.hehehe



masa utk sesi potong memotong

thanks aku nak ucapkan pade kengkawan yang wish besday aku, n hope u all pun heppy selalu. Hadiah2 seme takyah la upload..hehehe k..chow







Wednesday, December 10, 2008

my baby hamster

hi guy's..

nk citer kat uall yg aki br je beli satu lagi pet..heheh..disebabkn aku duk sowng2 kat umah, so aku leh sesuke hti nak beli pe..hehehe aku suke

first dulu aku beli rabbit...erm..2 ekor...tp yg sekor tu cacat nm die bunny n boboy..jantan betina..yg cacat tu bunny betina..erm..cian die...kaki bunny tak normal..tp die ttp cute.ttap aku ctg gak..

tapi last2 bunny tinggalkan boboy sekor2..bunny mati..sob..sob..cedih..then aku tak beli pasangan tuk boboy..skang dboboy dah besar...tp pandai..heheh..nanti aku upload pic boboy..si rabit yg cute..cute mute

then aku bli plak aqua..aku bela ikan..skang de 4 ekor ikan..tak tahu ikan pe..tp warne mcm ikan kap..aku pon lupe nak ty tokey kedai tu..aku beli jerk..aku suke.

pastu hari ni aku beli hamster..wah..cute gak..conok de hamster..comel je die..aku tak bg nm lagi..tak tahu nak kasi nm pe..n aku pon lupe nak ty tokey tu jantan ke betina..gasakla jnji come n cute..nanti upload pic si cute tuh...comel sgt..geram..

Los & Faun

pegh...besh citer ni..last week aku pi tengok...sonok..mmeg wat gelak lam panggung la..hahahah...so kengkwan lau nak tengok wyg...or bercdang nk tengok tapi tak tau nak tengok citer pe..aku seges kan nengok citer ni atau pon antoo fighterrrrr....conok tau..

cow..

Friday, December 5, 2008

Pantun rayer

Kelantan...
Make ikke cicoh buduJ
ange lupo tamboh satar
Kelik rayo taksir laju
Nanti rayo dale sepita

Terengganu...
Makang ubi jamang jepong
Makang kepok cicah cuke
Bulang pose mung bengong
Bulang raye mung gile

Pahang...
Sepadan Pahang ada kasino
Nasi dagang ikan paten
Jangaen awok muke temo
Raya makan rendang saden

Johor...
Cegitu cegini awak suke
Awak suke kite tak suke
Esok luse hari raye
Sama-sama bersuke rie

Melaka...
Hawau kau berak merate
Kaki bengkak ulau patok
Kalu balik naik kerete
Jangan pandu kalau ngantok

N. Sembilan...
Masak lomak cili api
Campo dongan daun turi
Hari rayo kolumpo sopi
Tinggal penyamun dongan
pencuri(org kolumpo jgn kocik ati!!)

Selangor/K.Lumpur...
Wa cakap lu wa tak tau
Tapi wa tipu sama lu
Raya jangan buat taktau
Angpau ada bagi gua dulu

Perak...
Gulei tempoyak ikan mayong
Deroyan busok tebok tupei
Pandu hemat ingat kampong
Ase(Asal) teman selamat sampei

Kedah...
Aloq Staq terketaq-ketaq
Lapaq perut makan pau
Macam mana tak ketaq
Kena paksa bagi angpau

Penang ...
Nasi kandaq kedai mamak
Anak mami juaipesemboq
Lepaih raya jgn dok triak
Kalu ceti mai kot dapoq

Perlis..
.Padang besaq kecik aja
Tempat siam lalu lalang
Hari raya kita berbelanja
Jangan sampai menambah utang

Abg Misai

Julia na: " Abang Mie. ... Jom la datan g rumah ... I rindu la... lagip un suami I baru je pergi overs ea tadi. ..”
Helmi : " ok… malam esok abang datang. .. nanti panda i la abang tipu bini abang tu..."
Julia na: "Oh ya... sebel um datan g esok. .. abang cukur misai kasi licin dulu ye.... abang tahuk an I suka lelak i yg baby- face."
Helmi : " Alama k... yang ni susah sikit ... bini abang suka abang simpa n misai ni. nanti dia marah plak"
Julia na: " Alaaa ... abang ni nak jumpa I ke tak nie?"
Helmi : " oklah ... oklah ... Ana punya pasal ... apa saja abang sangg up"
Keeso kan pagin ya, semas a Helmi henda k kelua r untuk ke pejab at dia telah memes an kepada isterinya yang dia pulan g lewat malam inikeran a ada mesyu arat penti ng. .. dan di pejab atnya ...

Helmi telah mencukur misai nya sampa i licin

Jam 4 pagi ketik a Helmi balik ke rumah nya. .. ister inya sudah tidur ... Denga n perla han Helmi salin baju dan naik ke tempa t tidur . . . tiba- tiba ister inya terse dar lalu merab a- raba wajah Helmi yang licin itu dalam kegel apan. .. dan berka ta. .. " Kenap a kau tak balik lagi Jalil ... kejap lagi laki aku balik . ..!”

Benda Paling Keras

Pada zaman dahulu, ada seorang puteri yang cantik rupawan. Namanya Puteri Sheila. Sejak lahir lagi puteri ini terkena sumpahan. Apa saja benda yang dipegang oleh puteri akan cair. Oleh sebab tu, semua lelaki tak mahu dekat dengan puteri sebab takut, kalau terpegang maka mereka akan cair. Maka susahlah hati Ayah nya kerana tak kawin la puterinya itu. Maka, dengan nasihat perdana menteri, Maharaja pun membawa puteri berjumpa dengan seorang bomoh untuk berubat. Mengikut kata bomoh tersebut, puteri akan terlepas dari sumpahan jika puteri dapat memegang sesuatu yang tak kan cair. Tapi bomoh itu sendiri pun tak tau apakah benda tersebut. Atas cadangan perdana menteri, Maharaja telah mengistiharkan bahawa,,siapa lelaki yang dapat membawa sesuatu, yang apabila puterinya pegang tak cair, lelaki itulah yang akan kawin dengan puterinya itu.


Maka pada hari itu, berduyun-duyun lah lelaki datang membawa benda masing-masing dengan harapan dapat menjadi menantu raja. Kemudian, pertandingan pun berlangsung….. Muncul lah lelaki yang pertama,


Maharaja: Ha, apa benda yang kau bawa tu?
Lelaki#1 : Hamba membawa batang logam Titanium. Logam inilah yang palingkeras dalam dunia. Pada zaman akan datang, logam ini menjadi batang golf,bateri dan kapal terbang.
Maharaja : Ok, biar puteri Beta pegang benda itu.
Lelaki#1 : Silakan….
Maka puteri itu pun pegang la logam Titanium itu. Ahhhhhh Cair nampaknyelogam itu. Kecewa lah lelaki itu, Maharaja dan tuan puteri…

Muncullah lelaki ke-2…..
Maharaja: Ha kamu! Apa yang kamu bawa tu?
Lelaki#2: Hamba membawa batu berlian. Menda ini lah yang paling keras dalamdunia. Pada masa akan datang, menda ini bukan saja menjadi perhiasan malahdigunakan untuk memotong besi dan digunakan untuk menggali minyak di dasarlautan.
Maharaja: Kalau begitu, biar puteri Beta mencubanya.
Lelaki#2: Silakan…..
Maka puteri itu pun memegang le berlian tersebut. Ahhhhhhhh Cair jugakberlian itu nampaknya. Kecewa la lelaki itu, maharaja dan puteri.

Seterusnya, lelaki-lelaki lain pun mencuba juga tapi malangnya semua bendayang dipegang oleh puteri tetap cair hendaknya… Kemudian muncul lahlelaki yang terakhir.

Eh!!Dia datang berlenggang je tak bawak apa-apa pun!

Maharaja: Hey Kamu! Apa yang kamu bawa? Kenapa datang berlenggang je?
Lelaki: Patik ada membawa benda tuanku. Tapi benda hamba tu ada dalam pokethamba ini.
Maharaja: Kalau begitu, keluarkanlah benda kamu tu.Biar puteri Beta cubamemegangnya.
Lelaki: Tak boleh tuanku. Kalau puteri nak memegangnya,seluklah dalam pokethamba ini…


Maharaja: Hmmmm…. Kalau begitu, baiklah!

Maka terpaksalah puteri itu menyeluk dalam poket lelaki itu. Puteriteragak-agak sebab puteri tak tau apa yang ada dalam poket lelaki itu.Kemudian puteri terpegang sesuatu… Mukanya merah menahan malu. Lelaki ituhanya tersenyum saja. Tiba-tiba puteri menarik tangannya kembali. Puteriberlalu dari situ kerana malu. Maharaja hairan… Maharaja tanya puterinya

Maharaja: Anakanda dapat pegang sesuatu?
Puteri: Dapat….
Maharaja: Benda tu cair?
Puteri: Tak….
Maharaja: Baiklah, dengan ini Beta istiharkan lelaki ini menjadi menantuBeta!
Lelaki: Hehehehehehehehehehehe…….



Tapi…... Apakah yang puteri itu pegang? Kenapa lelaki itu ketawa? Dankenapa benda tu tak cair? Apakah yang korang rasa puteri itu telah Pegang?Apa yang korang terlintas dalam kepala korang haaaaa?Hehehehehehehehehe…..


BENDA ITU IALAH…… COKLAT M&MCAIR DIMULUT, TIDAK DITANGAN!AWAK INGAT APA???? OTAK TU BIAR BETUL SIKIT AAAAA…TAK SESUAIII TAU KORANG
HEHEHEHEHEHEHEHEHEHEHEHEHEEHE…………

Nama Syaitan Dalam Al-Fatihah

Nama Syaitan Dalam Al-Fatihah>>

Assalamualaikum>>

Semoga boleh dimanfaatkan Al-Fatihah adalah satu rukun dalam solat,
> apabila cacat bacaannya maka rosaklah solat. Oleh itu perbaikilah
> bacaannya dengan ilmu tajwid. Bukan setakat bacaannya saja rosak malah
> kita menyebut nama syaitan di dalam solat kita. Berikut diperturunkan
> nama syaitan laknat yang wujud didalam Al-Fatihah, sekiranya kita
> tidak berhati-hati.

>> Nama syaitan>>

1. DU LI LAH (bila dibaca tiada sabdu)sepatutnya DULILLAH>>
2. HIR ROB (bila dibaca dengan sabdu)sepatutnya HI ROB>>
3. KIYYAU (bila dibaca dengan sabdu)sepatutnya KI YAU>>
4. KANNAK (bila dibac! a dengan sabdu)sepatutnya KA NAK>>
5. KANNAS (bila dibaca dengan sabdu)sepatutnya KA NAS>>
6) Iya (disebut tanpa sabdu) sepatutnya Iyya. Iya bermaksud 'matahari'>>

Dalam ayat ke 5,jika salah bacaannya akan bermaksud "kepada> mataharilah yang kami sembah dan kepada matahari kami meminta> pertolongan"!!!!>>

7) SIROTHOLLAZI............. sehingga habis hendaklah dibaca tanpa> henti.>>
8) AMIN ...............hendaklah mengaminkan Al-Fatihah dengan betul
> iaitu AA...dua harakat, MIN.... 3 harakat, semoga Amin kita bersamaan
> dengan Amin malaikat Insya-Allah..

semoga kita menjadi orang yang
> sentiasa membaiki bacaannya.
>> Perhatian ;
>> Sebarkan hukum Allah walaupun satu ayat semoga kita mendapat
> rahmatNya,
>> Insya-Allah.
> wassalam.

Monday, December 1, 2008

shopping...shopping

wah...nak citer kat korang ni..last week pegi teman member cr henpon baru, die nak beli..so pegi la teman..tengok punyer tengok aku da rase mcm nak beli gak la..mmg da lama nak tukau enset ni tapi biasela,,byk halangan..so pikir punyer pikir...zap..oklah amik yg ni..hahahaha





then pikir balik..erm..nak ke tak nak..tp da sambar pon..hahaha tp henpon dulu tak jual tp simpan gak..heheh koleksi..cayang ni








heheh..tu last week punyer citer tp smlm ni citer plak..hahaha..shopping tak abis2 la..adus..mampus abis duit..
aku sambar sepasang kasut look at this

Ade lagi aku beli..byk gak la shopping.beli hadiah tuk ank sedara aku sb diorng dapat upsr result cemerlang..yg lelakinyer dpt 5A..yg perempuanya 3A2B..Bangga aku ank buah aku pandai2..aku tak tahu nak beli ape, aku nak beli something yg boleh diaorng guna, so aku amik la tabung, bukan kecik tp besar...sm je hadiahnye nanti lau len2 jeles pulak...nanti aku upload gambar hadiah diorang...bukan setakat tu je aku beli,baju..erm..lampu tido..heheh..cute lampu tido tu,,thats y aku beli..nanti tengok pic tuh ek...

p/s: jangan jadi mcm aku..shopping tak hengat

Wednesday, November 26, 2008

Mcm mn rama2 wat ni

video

Sin Chan

--Soal Jawab Guru dan Sin Chan...Guru :

Kenapa awak lambat?
Sin Chan: Kerana sebuah papan tanda.
Guru: Papan tanda mana ?
Sin Chan: Yang ada tulisan, "Sekolah di hadapan, jalan pelahan."

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-

Guru: Sin Chan, Macam mana awak eja perkataan "BUAYA"?
Sin Chan: "B-O-O-W-A-Y-A"
Guru: Bukan, Salah tu.
Sin Chan: Mungkin itu salah , tapi Cikgu tanya saya macam mana saya mengeja nya, itu lah yang saya eja !

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Guru: Apakah formula untuk air?
Sin Chan: "HIJKLMNO"!!
Guru: Apa yang awak cakap tu?
Sin Chan: Kan kelmarin Cikgu kata H to O!

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Guru: Sin Chan, Pergi ke Peta Dunia tu, cari dan tunjuk mana Amerika Utara.
Sin Chan: Di sini Cikgu, Sin Chan menunjukkan tepat kat Peta dunia yangtergantung kat hadapan kelas!
Guru: Betul. Sekarang, Kelas, Beritahu saya siapa yang jumpa Amerika Utara?
Kelas: Sin Chan Cikgu!

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-

Guru: Sin Chan, beritahu satu perkara penting yang kita tak ada 10tahun dulu.
Sin Chan: Saya Cikgu!

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Guru: Bagaimana kita boleh mengelak penyakit yang di sebabkan oleh gigitan serangga?
Sin Chan: Jangan kena gigit serangga.

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-**-*-*-*-*

Guru: "Boleh tak sesiapa beritahu saya perkara yang kamu tahu berlakusecara kebetulan?"
Sin Chan: "Cikgu, Ibu dan Bapa saya berkahwin pada hari yang sama,pada masa yang sama dan juga pada waktu yang sama."

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Guru: Sin Chan, aneh sungguh stokin yang awak pakai ni, satu warna hijau berbintik hitam dan satu lagi berwarna merah berbintik biru. !
Sin Chan: Ya betul Cikgu, memang nampak aneh, saya pun hairan kerana terdapat sepasang lagi dengan warna yang sama kat rumah .

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Guru: Sekarang, Sin Chan, Sebetulnya beritahu saya dengan jujur adakah awak berdoa sebelum makan?
Sin Chan: Tidak Cikgu , Saya tak perlu buat begitu , kerana saya tahu ibu saya adalah seorang tukang masak yang bagus.

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Guru: Sin Chan, Karangan awak "Anjing saya" adalah sama seperti yang dikarang oleh Adik awak. Adakah awak meniru kerja dia?
Sin Chan: Tidak Cikgu , ia hanya lah anjing yang sama!

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Guru: Siapakah orang yang kita panggil yang tak henti henti bercakap tetapi orang tak berminat nak dengar?
Sin Chan: Seorang Guru, Cikgu!

The pink Dress

The Pink Dress

There was this little girl sitting by herself in the park.. Everyone passed by her and never stopped to see why she looked so sad.

Dressed in a worn pink dress, barefoot and dirty, the girl just sat and watched the people go by. She never tried to speak.

She never! said a word. Many people passed by her, but no one would stop. The next day I decided to go back to the park in curiosity to see if the little girl would still be there.

Yes, she was there, right in the very spot where she was yesterday, and still with the same sad look in her eyes. Today I was to make my own move and walk over to the little girl.

For as we all know, a park full of strange people is not a place for young children to play alone. As I got closer I could see the back of the little girl's dress.

It was grotesquely shaped. I figured that was the reason people just passed by and made no effort to speak to her. Deformities are a low blow to our society and, heaven forbid if you make a step toward assisting someone who is different.

As I got closer, the little girl lowered her eyes slightly to avoid my intent stare. As I approached her, I could see the shape of her back more clearly. She was grotesquely shaped in a humped over form. I smiled to let her know it was OK; I was there to help, to talk.

I sat down beside her and opened with a simple, "Hello." The little girl acted shocked, and stammered a "hi"; after a long stare into my eyes. I smiled and she shyly smiled back.

We talked until darkness fell and the park was completely empty. I asked the girl why she was so sad. The little girl looked at me with a sad face said, "Because, I'm different." I immediately said, "That you are!"; and smiled. The little girl acted even sadder and said, "I know." "Little girl," I said, "you remind me of an angel, sweet and innocent." She looked at me and smiled, then slowly she got to her feet and said, "Really?" "Yes, you're like a little Guardian Angel sent to watch over all people walking by."

She nodded her head yes, and smiled. With that she opened the back of her pink dress and allowed her wings to spread, then she said "I am." "I'm your Guardian Angel," with a twinkle in her eye. I was speechless -- sure I was seeing things. She said, "For once you thought of someone other than yourself. My job here is done".

I got to my feet and said, "Wait, why did no one stop to help an angel?" She looked at me, smiled, and said, "You're the only one that could see me," and then she was gone. And with that, my life was changed dramatically.

So, when you think you're all you have, remember, your angel is always watching over you. Pass this to everyone that means anything at all to you. Make sure you send it back to the person who sent it to you, tolet them know you're glad they care about you. Like the story says, we all need someone... And, every one of your friends is an Angel in their own way. The value of a friend is measured in the heart. I hope your Guardian Angel watches over you always. Pass this message to 7 people. You will receive a miracle tomorrow.

Ilmu itu milik Tuhan


" BERETIKA BUDAYA KITA "

Al-Quran Juga ada mengajar kita menjaga kesihatan spt membuat amalan spt:-
Mandi Pagi sebelum subuh @ sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik. Air sejuk yang meresap kedalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul. Kita boleh saksikan orang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.
Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya Insayallah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit). Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa ). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin. Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud.
Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir keruang berkenaan.
Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu. di kuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion+ manakala dalam ikan mengandungi ion-, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tidakkan balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita.
Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam)
Wassalam... Sama2lah kita mengamalkannya....... WallahuA'lam Sabda nabi Ilmu itu milik tuhan, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikkan insyaallah Allah akan menggandakan 10 kali kepadanya.

Monday, November 24, 2008

Kepuasan


jgn pikiaq bukan2 ar..ni kepuasan dapat beli jek..shopping..hahaha...

Thursday, November 20, 2008

Takdir Satu Perhubungan

Aku kalah dengan perasaan aku sendiri..aku rase aku dah cukup kuat untuk malalui sebuah perpisahan.YaAllah sesungguhnya aku insan yang lemah yang berpura2 kuat..ye berpura2..tipu diri sendiri..

Menyesal kah aku??? tidak..aku tak pernah menyesal apa yang aku da fikirkan dan ape y aku dah buat tp..knp aku jadi mcm ni??knp??

sesungguhnya aku tidak iginkan perpisahan in tp..takdir ke??

jgn menyalahkan takdir..itukan slah..ni jalan yg kau pilih sendri..knp kau nak menyesal??apa lagi yg kau mahukan???

Tidak..aku tak mahukan perpisahan ini..tp aku juga tak sanggup nak laluinya...zalim kah aku?selfish kah aku?siapa yg mahukan perpisahan?tidak ada seorang pun mahukannya, termasuk aku..tp aku da buat keputusan...

Kau boleh kalau kau nak tarik balik keputusan tu, tapi kau sanggup nak hadapi segalanya?sanggupkah kau??

Ya..aku boleh..tp aku tak sanggup..itu yg aku tak sanggup..knp aku jadi mcm ni?

Kau kena kuat kalau kau da pilih..kau tak boleh mcm ni..kau yg aku knl tak mcm ni...dah brape kali kau lalui semua ni, kau tak mcm ni...atau kau tak sanggup kehilanganya?

Ya..aku kn jadi kuat...kuat yg mcm mn?aku tak tau..dulu ya aku boleh lupakan apa yg terjadi..tp yg ni lain..

Maksud kau, lain sb kau syg bukan?dan ini kau yg pilih?itu maksud kau bukan?kau hipokrit, kau tipu diri kau sendiri..knp kau nak tipu ttg perasaan kau?kau tak sanggup berdepan dgn masalah kau..kau tipu diri kau..kau tipu dia..

Aku mmg hipokrit..aku tak kisah kau nak ckp pe pun..yg aku tau aku da pun buat keputusan..dan aku tak kan patah balik.

Kau mmg degil..keras hati..aku taknak kau menyesal nanti.

Biarkan aku menyesal..aku tau yg aku zalim dalam hal ni..biar apa org nak ckp...yg aku tau..aku dah wat keputusan..

Aku percy dengan kau..aku ttp sokong kau..pe gak kputusan kau,aku ttp dengan kau...

Tuesday, November 18, 2008

Pulau Pangkor

cantikkan permandaganye...bile la dpt pegi..ahak
tenang jer...

Dr.Fadhilah

Dr.Fadhilah Kamsah menulis ??..

Assalammualaikum. ...... Masa saya kecik-kecik dulu,mak selalu sangat suruh saya habiskanbelen-belen( sisa-sisa) nasik yang dia makan ...dan pagi-pagi sebelum pergi sekolah,mak akan tuangkanair teh untuk saya minum itu dan macam biasa,mesti ada sikit belen ... tapi taklah everytime secarapuratanya seminggu sekali mesti ada mak suruh buat macam itu ...
Dan sampailah saya dah besar panjang nie pun situasi ni still berjalan....either belen makanan mak atau abah ... tapi kalau belen makanan anak-anak memang jadi satukepantangan bagi mak atau abah untuk habiskan... kami kena habiskan sendiri atau akan dihabiskanoleh adik beradik yang lain ... samada kami perasan atau tidak ....so satu hari itu tergerak naktanya pasal isu ini kat mak ...

Akhirnya mak dedahkan bahawa memang purposely dia buat macam itu sebab itupetua yang dia dapat dari arwah mak mentua dia sendiri ...arwah tok perempuan kami lah sebelah abah ...mak kata,supaya hati anak-anak sentiasa melekat kat mak bapak...dan saya sendiri akui kesannya .....makin umur kita meningkat,hati kita senantiasa belas tengok mak bapak kita yang makintua itu..

Kalau kena marah ke kena tengking ke memang kami adik beradik diammembisu..jer lah namanya nak menjawab balik memang tak dak walaupun kita tahu yang kita betul dan makpesan,dah ada anak
sendiri esok ...jangan sekali-kali makan lebihan makanan anak... samalahceritanya ..dan mak kata jugak, pagi-pagi jumaat masa dia bancuh air untuk kami semua,dia akanselawat 3 x dan berdoa
semoga kami selamat pergi dan selamat balik ...dan guru saya pesan, antarakesan terbesar bagi ibu bapa yang tidak menunaikan solat maghrib ialah,mereka- mereka ini akanAllah cabut rasa hormat anak terhadap mereka ... solat berjemaahlah dengan anak-anak tiapkali waktu maghrib ...

kalau ada lebih dari sorang anak,suruh sorang azan dan sorang Qiam ...kemudian berganti-ganti bacakan doa lepas solat... ini yang kami sekeluarga amalkan sampaisekarang ...

Saya personally memang cukup malu kalau tak sempat solat jamaah maghribdengan mak abah secara praktiknya,inilah yang paling paling paling berkesan sekali ....tak caya try buat ...solat jamaah dengan anak-anak tiap kali maghrib .... dapat semua waktu lagi baik...sangat besar 'rahsia' dan peranan dapur rupa-rupanya. ..dan jugak kesan solat jamaah walau hanyabagi waktu maghrib.

"Apabila kita kejar dunia,dunia akan lari; tetapi apabila kita kejarakhirat, dunia akan mengejar kita". Just to ambil iktibar untuk mendidik diri & family.Usia dunia sudahterlalu hampir ke penghujungnya, terlalu! So,it's good if we can remind each other becausein Rasulullah's last sermon,baginda pun did mention that all those who listen to him (on shallpass on his words to others,and those to others again; and may the last ones understand hiswords better than those who listen to him directly... Yang baik datang dari Allah & yang kurang itu is from my weaknesses. Doimpart this knowledge; you'll lose nothing.

Wallahu A'lam... Terima Kasih,

p/s:bersam2 kita meningat kan antara satu sama lain

kisah tali gantung

Tali gantung yang diimport ini diperbuat dari jenis jut yang palingbagus dan dibalut dengan kulit lembut supaya tidak mencederakankulit banduan yang akan digantung.Setiap satu berharga di antara RM4,000 satu hingga RM5,000.Tali gantung ini semasa diterima daripada ejen pembekalnya akandiuji ketahanannya dengan menggantungkan patung seberat lebih 90kilo selama 72 jam.Setiap tali gantung ini mempunyai nombor siri dan iadiklasifikasikan sebagai senjata dan disimpan di dalam peti besi.

"Setiap tali gantung kita terima ada perkiraannya. Kita tak bolehpoie terus dan pasang, ada cara-cara yang kita kena ikut. Kita adaempat jenis tali dan kita pilih mengikut berat banduan," jelasSamuel.

Di antara ciri utama tali gantung ialah tembaga pembunuh yangberfungsi untuk mematahkan tengkok banduan.

APABILA RAYUAN DITOLAK
Di Penjara Kajang umpamanya banduan yang dijatuhi hukuman gantungdikenali sebagai banduan akhir dan ditempatkan di Blok Abadisehingga hukuman dilaksanakan.
Mereka ini menghabiskan hampir 23 jam sehari sendirian di sel merekadan hanya boleh meninggalkan sel atas kelulusan pegawai yangbertugas.
Banduan akhir mungkin terpaksa menunggu bertahun-tahun sehinggahabis keseluruhan proses rayuan yang membabitkan Mahkamah Rayuan,Mahkamah Persekutuan dan Jemaah Pengampunan Negeri.
Sekiranya rayuan kepada Badan Pengampunan ini juga ditolak, MahkamahPersekutuan akan mengeluarkan waran untuk melaksanakan hukuman dimana di dalam waran itu akan disebut nama banduan, nombor kadpengenalannya serta masa hukuman akan dijalankan iaitu di antara5.30 pagi hingga 6.30 pagi.

"Kita diberi satu jam untuk laksanakan hukuman. Untuk banduanberagama Islam biasanya kita akan jalankan hukuman gantung ini padahari Jumaat, selepas solat subuh. Bagi yang bukan Islam, waktunyalebih kurang sama, cuma harinya boleh berbeza," kata Samuel.

Selepas waran dikeluarkan, banduan akhir akan dibawa berjumpa denganpengarah penjara yang akan memaklumkan tentang pelaksanaan hukumangantung selepas segala proses rayuan terakhir ditolak."Biasanya banduan akhir ini akan tahu apabila dia dibawa keluardengan tangan bergari dan ada kawalan ketat, dia tahu keesokanharinya sesuatu yang buruk akan berlaku (dia akan digantung)," kataSamuel.Semasa banduan akhir berada di bilik pengarah ini, kaum keluarganyayang biasanya sudah dimaklumkan seminggu lebih awal sudah menunggudi luar penjara untuk "perjumpaan terakhir.
"Lazimnya suasana dan pilu akan menyelubungi setiap perjumpaanterakhir ini.Banduan juga diberi pilihan untuk "hidangan terakhir" bernilaiRM7.50.

HARI PENGGANTUNGAN
Menurut Samuel, kebanyakan banduan akhir yang menjalani hukumangantung "poie dengan rela" setelah menunggu begitu lamo untukhukuman dilaksanakan.
"Mereka yang rajin sembahyang, tak kira agama, menunggu dengantenang dan sudah bersedia.
Ada beberapa orang sahaja yang menjadiagresif sehingga ke saat-saat terakhir.
"Ada sesetengah banduan puas hati dan beritahu saya nasib merekalebih baik dari saya kerana mereka tahu bila mereka akan mati. Bilakita buka pintu untuk bawa mereka keluar ke bilik gantung, ada yangsalam dengan kita dan ucap terima kasih. Mereka kata mereka dah taktahan lagi menunggu," katanya.

Di hari mereka diberitahu hukuman gantung akan dijalankan, merekaakan meminta pena dan kertas untuk nota terakhir."Jangan ikut tabiat buruk ayah" antara kata-kata terakhir seorangbanduan untuk anak-anaknya, yang masih Samuel ingat.

Banduan juga boleh memilih pakaian apa yang hendak dipakainya padahari hukuman."Ada banduan beragama Islam hanya mahu pakai kemeja T dan seluarsembahyangnya. Ada yang memilih kot dan tali leher. Ada yang pakaikasut berharga RM300. Mati penuh gaya. Banduan itu kata denganjenaka," cerita Samuel.

Hukuman gantung pula hanya dijalankan selepas semua pihak termasukpengarah dan doktor berpuas hati dengan keadaan banduan pada harihukuman akan dilaksanakan.

BILA PINTU PERANGKAP RENGGANG
Pintu perangkap di bilik gantung di mana banduan akhir berdiri akansecara automatik renggang sepenuhnya bila "gear" ditarik.Di bawah lantai pintu perangkap ada ruang kosong dengan ketinggian5.18 meter.Bunyi pintu perangkap yang terbuka dengan kuatnya memecah kesunyiansuasana penjara.Menurut Samuel, proses menggantung dari masa banduan dibawa keluardari bilik menanti ke bilik gantung dan pengarah memberi isyaratkepada tukang gantung untuk menarik "gear" yang akan antaranyamembuka pintu perangkap hanya mengambil masa kira-kira 15 saat.Semuanya perlu dibuat dengan lancar dan menurut Samuel, kematianberlaku dalam masa di antara 30 saat hingga satu minit dan banduanakan diturunkan dan diletak di atas troli selepas setengah jamdibiar tergantung."Saya sering mengingatkan pembantu-pembantu saya supaya menghormatijenazah kerana dia sudah menjalani hukuman. Kalau kita hormat padadia, semuanya tak ada masalah.

"Bagi saya pula, kebiasaannya saya akan pandang muka jenazah ini danletakkan tangan saya di atas dadanya. Ini petua yang diberi oleh bos-bos saya dulu," kata Samuel.

Menjalankan tugas khas ini memberikan banyak keinsafan kepada Samuel.Beliau menasihatkan ibu bapa supaya memupuk nilai-nilai murni kepadaanak-anak mereka untuk mengelak mereka terjerumus melakukan jenayah.

"Segala-galanya bermula dari keluarga. Kalau keluarga tak kawal,lingkup. Dadah, umpamanya, kalau seorang dalam keluarga jadipenagih, satu keluarga akan terjejas," katanya sambil menjelaskanbahawa kebanyakan kes hukuman gantung adalah berkaitan dengan dadah.

p/s:tak tahu sejauh mn kebenaranya sb sy pon dpt melalui email..semoga menjadi pengajarn.

confius...

tut...tut..tut...msg recieve..open inbox..

"abg da sampai"

"smpai mn"

"Airpot la..kata nak amik"

"keje la"

"aritu kata nak amik.da janji kan"

"org tak kata pon. org ckp InsyaAllah kan. company ni bukan org punyer lau org punyer tak pela gak"

"takpela lau mcm tu"

arhghhh...nak marah pon ade..terkejut pun ade..tetibe je kat airpot...tak suprise pon..
berdebar2 ni knp ek..

Monday, November 17, 2008

update

ahak...salam untuk semua blogger..acctly rase cam da lm tak update..tp takpe..bukan masalah takde ms or pe..major prob adalah mls..hahaha.byk untuk ditulis tp tak tahu mcm mn nak mulakan..

First skali aku berbesar hati untuk berkongsi rase heppy sb da dpt diploma yg selama ni aku rase mcm perghh...byk sgt masalah yg melanda semasa dan selepas aku menjalani pembelajaran tersebut*(skema plak ayat:-)..erm..minggu lepas selamat sudah aku pi konvo..erm..mcm tak percy sb dah dpt..kwn2 aku semenyer heppy..(rase terkilan tu ttp ade) kire mcm reunion balik n dak kelas..hehe..sonok..tp dalam kelam kabut la...sb mnnyer nak bergambar, nak cr parents..but 4 me..aku g n member jek..not with both my parents..tp ttp rase meriah..it's ok lor..sb my mum can't so never mind..ahak..nanti just show her my pic lah..korang pon da tengok pic aku kan..kat bawah tu..ms tu sempat upload je..tak sempat nak komen pape..nak cepat..

Secondly...story pasal koje..koje...koje...hahaha..aku nih lpas je kuar study mmg da dpt keje..aku bersyukur sgt walaupon aku keje tak la bagus sgt..walaupon gaji aku tak seberape..lepas utuk aku mkn n myk motor + rumah...tp aku rase aku nak find new job lah..tak tahan la keje ni..bosan sb takde sgt keje yg aku wat...wlaupun aku ni general cleark ini bermaksud aku akan wat seme keje..dari akaun smpilah pengurusan..keluar repot..tp aku ttp bosan sbnyer kekdang je de keje..selebihnye aku akn tercongok dpan pc..tanpa arah tujuan dan motif..ha3 busan tau..sib bek hobi aku ni membaca..tak kirela bc pepon..asalkan membaca..so ms aku, aku habiskan dengan menelaah novel..hahah..to feverot..tak bleh nak elak..doakan aku teman2 smoga aku dapat keje len yg lebih baik..Amin...

Friday, November 7, 2008

bleeding...

Salam untuk semua pambaca2 blog..rase mcm lame je da tak update blog..tp br 2 ari tak coret2..huhuhu...acctly aku nak citer kesakitan yg aku alami..ahak...ar...hari rabu mlm yg lepas aku g klinik..skelling gg..and nak dijdkan citer aku mmg berniat nak cabut gg aku..so aku bg tahu dok gg aku da rusak...so die cek n terus je aku cabut..first thing aku pk sblm cabut..sakit..ahak..tp hakikatnyer ms cucuk bius acttly tak skit sgt pon..hahah..suspen jek..sb aku da biase kn cucuk coz aku aku adalah salah seorg penderma darah tegar..hahah..selalu gak derma darah..de la dekat 10 kali..so biase je..tap lepas je cucuk..kebas je rase bibir, tebal..hahaha.arh...then dok cucuk2 aku punyer gg..aku tahan ag..tak la terase sgt..tp ms die goyang...waduh2...sakit jugek..huhuhu..takper la..alang2 aku ckp kat dok teruskan..pastu tak smp 2 minit gg aku da tercabut..dok ty aku nak tengok gg aku tak..aku ckp taknak..pas je die bg ubat..da nak balik..mule plak pk..ruginyer tak snap pic gg aku..huhuu..tak pe lah..erm..rupenyer sakit selepas cabut tu tak tertahan...dahla sakit perut tak makn pon tak tertanggung waktu tuh..kn tunggu sejam br leh kumur..aduss...darah byk kuar...smp ari ni tak benti2 ag darh..erm..ok la kot sok tau luse..tp nak mkn la tak selese..kn berhati2..
erm..nak mkn nasi pon kn slow2..takut nanti terslah ggit lagi byk darah kuar...lupe kan pasal aku punyer gg..skang aku nak citer pasal isnin depan aku g konvo..hehehe...mcm sonok je nak pegi..purpose aku g tuh just nak jmp member2 jek..tu yg lagi wat aku sonok..huhuhu..tak sbrnyer...nanti nex week aku citer pasal konvo aku tu nanti k..wish me k..berjalan dengan lancar..

Wednesday, November 5, 2008

Knp n aku neh

Ya Allah..knp dgn hambamu ini..huhuhu..kenapa aku rase kesunyian yg amat sgt..knp...terase seperti aku jauh dr semuanya..knp aku rase seperti aku akan kehilangan seorg sahabt..adakah aku cemburu..aku cemburu bila die sudah berpunya????knp aku jadi mcm ni..Ya Allah..knp perasaan aku tidak enak..aku tak suke perasaan ini...

Sekadar hiasan


ni sesaje je aku wat hiasan kat blog aku...jgn terpedaya yer

makan..mamam...makan

smlm aku kaur n kwn aku..beli brg ckit...pastu aku g mkn kat medan selera..huuhu..

ahah..aku suke cupcake ni..sbnyer comel..comel sgt..tp aku mkn gak..hahah
Chikien chop..aku makan smlm..leh la..tp aku tak suke sgt lah

Big Apple punyer donnut

zaman dah berubah

Salam untuk semua yg sudi bc blog ni..5/11/2008...bila aku bangun je dari tido..something happened..aku terlambat bangun subuh..arrrr...erm..tp ttp bangun menunaikan kewajiban aku as a muslim..kadang2 aku pun tak terlepas dari melakukan kesilapan..dari la aku kecik smpailah besar..umur da meningkat dewasa ni. tapi semua org ade peluang untuk berubah pokok pangkalnya dari hati (ayat member aku) ahak..cilok jap..sb da lama aku tak dengar die ckp mcm tu..heheh..i miss him so much..ahak..tp die tak tau pun..hahaha..saje2 jek..aku rindu sgt ms aku belajar dulu..walaupun tak smp lagi 2 tahun tapi moment at that time so precious..moment yg tak dapat aku lupekan walaupun ms berganjak dengan pantas..

Tak semua org ade moment yg best2 kan..ade yang sedih..ade yag heppy ade yang memalukan..ahak..tapi tu citer setahun yg lepas..tapi skang da berubah..semua dah berubah..kalau ade kawan2 aku yg bc blog ni mesti tahu knp aku ckp semua da berubah..dulu masing2 single..alone..lonely..ahak..tp de gak yg couple..termasuklah aku...tp cinte monyet cinta kontrak (member aku gak yg ajar)..

skang kalu tak salah aku, msing2 da bawak haluan sendiri..sorang ke utara, sorang ke selatan..sorang timur ke barat..erm..rase mcm berpecah/ berpisah jauh..ssh sgt kalu masing2 nak jmp each other sb mesti ada halangan punyer. erm..acctly aku bukan nak citer pasal perubahan tu semua tapi rase terkilan aku pada kawan2 yg ade jauh2 tu..ahak..ahak..tp ye lah diorang de tanggunjawab masing2..masing2 semua da boleh dikatakan bekerja..cuma ade la 2,3 org yg tak keje ag..tp biase la skang ssh sgt nak cr keje..nanti ade lah rezeki diaorang tuh..

2 hari lepas aku dapat msg dr member aku..merangkap sahabat kawan..da seangkatan denganyer..dulu die penah citer kat aku yg die nak alone..its ok..aku pon tak kesah sb asalkan die bahagia aku pon bahagia..aku tau kesah die so aku tak nak ambik port sgt ttg hal tu...tp 2,3 menjak ni die da tak alone..heheh..die ckp die da declare n awek die skang la..hahah..tp aku tak knl pon awek die tu..hahah..aku heppy sgt bile die ckp die da declare n dak tu...sblm ni aku byk nasihat kat die yang tak slah kalu nak cr peluang tuk couple or watever..huhuhu aku byk nasihat die la..tp skang aku plak rase len mcm..sb walaupun aku n die jauh tp aku n die tak penah losr contct or..snyap..rase mcm dekat je la n die..sb bila aku de mslh aku aku akn citer kat die, aku cr die..bila aku rase sedih aku cr die..skang aku rase mcm jauh je n die..jauh sgt..walaupun hakikatnyer sm mcm dulu..y aku ckp aku rase jauh n die sb aku rase mcm aku ni jd mcm penganggu plak..mn tau ms aku cr die, die ngah dating ke n awek die..atau ms tu ngah msg n awek die ke..huhuhu...kite paham la bila org da bercinte ni..ahak..tp takpeah..die bahagia aku pon turut bahagia..

siapa tahu suatu hari nanti aku jmp n korang2 semua kan..

Monday, November 3, 2008

nov coming

3 hb 11 tahun 2008..oktober da tingglkan kite...nov plak yg dtg..rase mcm cepat sgt ms ni pergi..takleh dah nak pusing balik..ropenyer da 3 ari kite dlm bulan nov..tinggal lagi berape hari jek kite nak tahun baru.."new year come again" sekejap sgt rasenyer..dah nak kn wat azam baru..azam lama pon tak tertunai2 lagi..ahak...teruknyer rase..2008 da nk kite tinggalkan..bukan 2008 nak tinggalkan kiter..2009 plak melambai2 kat depan..kite ckit ag da nak smp garisan penamat 2008..tp selagi tak smp ke garisan penamat n bunga api new year tak bunyi lagi, selagi tu kiter realisasikan azam kite rite??..

walaupun azam tu takleh nak tunaikan tahun ni..tak bermakna kite takleh nak gunakan azam tu untuk tahun depan kan..hehe..aha lagi satu..i'm getting older..waaaa...tahun depan maknenye da 24..wawawa..mcm umur 20 lagi..hahaha..ss tul la..tak syok la mcm ni..nanti nak kn jd mature ckit la..hahah..mature ke???

makin kebudak2kan lg ade la agaknyer..umur makin tua, tp pemikiran tahap tu lagik..erm2..keje pun tahap tu lagi..wah..banyak nyer nak kn pikir..wahahah..tulun..

flowers








i love all d flowers...so sweet...so fresh

Thursday, October 30, 2008

10/11/2008



Mesti pelik kan nape aku tulis tarikh kat post ni, heheh..sbnyer tarikh tu tarikh konvo aku..yahooo...akhirnya setle gak masalah yg melanda diriku sejak 12 bulan yg lepas.. pe masalahnye korang takyah taulah..heheh..tak sabar rasanya nak tunggu tarikh tu, tp aku tak sure la aku pi n sape..mak aku or n member aku..tapi tak kisahla,,aku g n sape2 aku taknak nyusahkan mak aku..tp aku rase mcm nk die ade sekali..erm...tp lau takdir yg mnyatakan mak aku ta dpt pegi takpe..aku redha...heheh..lagi pun die br je pas pegi konvo akk aku minggu lepas...so aku tak kesah..


tak sabar aku nak jmp member2 kat sana, da lama sangat rasenyer tak jumpa n kutuk diorang..hahaha..geng kutuk mengutuk..tp dalam kegembiraan tu, aku de gak rase terkilan sebab dulu dalam satu kelas ade 15 tp bila da abis nak konvo da tinggal 13..erm mesti korang tertanya2 kan kenapa, acttly kawan aku merangakap teman jg seorang sahabat, telah pergi dulu mengahadap ilahi..Alfatihah untuk die..Sorang lagi pulak berenti separuh jln..so baik2 dalam kelas de 4 org ppuan..tinggal la 2..sorang da kawen sorang lagi..hohoh...mesti korang dapat agak kan..heheh


no idea



acctly aku takde pape yg nak di tulis, hahah..sesaje nak gak tulis..huhuhu..sbnyer blog ni...blog aku..kalau blog org len aku tak ggu lor...huhuhu..




bosan giler sejak 2 menjak ni, kat ofice takde pe yg nak di buat, keje tak brape nak ada, duk melangguk depan pc, then on9 lau tak aku bc majalah, nak ngumpat@mengutuk erm takde geng..aduss..terasa sungguh kesunyianya. Rase cam nak tukar keje je..ye lah..busan tahap cipanzi tau..huhuhu




Di sebabkan busan mcm ni la jadinyer

Tuesday, October 28, 2008

member yg sengal


hahah..korang tengok member aku tu...ckit pon tak berkompromi n aku..perh...heheh..die ni tak suke bukak tp die tuh..huhuhu..sbnyer tak suke sikat rambut..thats y la die slalu pakai cap..hahah..jd dengan bestnye aku telah memaksenye bukak die punyer cap n aku snap gambau die..hahah..padan muke die...nanti lau de mase aku upload gambau die..tp tak encem pon..huhuu...cau

Lepaks







hahahah..korang tengok aku punyer pose..snap sendiri..mcm ni la..member aku tak nak tolong snap kan..hahah..teruk tul..takper2..jap ag aku kutuk die plak..hehehe


kat belakang aku tuh, hotel hyat regncy..lau korang nak bercuti ke..erm.bulan madu ke...pe2 ke..leh la dtg titon kat cni..rate die aku tak sure la..heheh...(promote tempt sendiri)..hehehe

Selamat hari depavali

Huhuhuhu...erm slmlm kite semua(bukan kite umat islam ek) kaum india la, menyambut hari depavali atau pesta cahaya ek..heheh..aku pon tak sure..hahah..ye la agaknyer..pe ke benda la..duk Malaysia da lm..tu pun tak tau..hahah...ni nak ucap selamat hari depavali..actlly diorg yg smbut pesta chaya kite pulak yg cuti lebih2..hahah..tp org da bg cuti kite cuti je la kan..

sepanjang cuti ni, tak lain da tidak bukan, aku hanya menghabiskan masa kat umah sw aku jek..balik kg pon tak..kuat jenjalan pon tak..hahaha..nak tau aku wat per kat umah spanjang cuti ni..titon je..melampau2 aku tido tau..aku ni dulu bukannyer kaki tido sgt tp sejak keje ni..titun tu mcm satu kenikmatan pulak..hahaha...teruk tul...Tp aku nak bg nasihat kat kowng seme kan, jgn la jadi mcm aku, lau cuti tu, bawak2 la balik kg ke, kuar2 lepak2 ke..heheh..aku bukan tak nak kuar, lepak ke pe ke..tp aku takdok member yg nak ajak aku kuar..haha..takkan aku nak nek skuter sowng2..tak syok la beb..heheh..tp duk umah pun ok pe..spend time 4 rest kan..kire mcm aku ni release tension la kan..

tapi aku kuar gak lepak sat petang saturday tuh..lepak kat tapi pantai...smbil kutuk mengutuk..bukan mengumpat k..nanti aku share gambar aku lepak kat Teluk Cempedak ek..mesti enjoy beb.

Tuesday, October 21, 2008

ahah..heheh..yuhoo...untuk uall yg nak tau nani kat mn..nani kat wisma tnb kuantan..kuar makan n member tp die kn pegi punch card pulak..so pegi wisma tnb jap..heheh..malam tuh tak tau nak g makan kat mn, so nani ni sorang2 pun jadi lau nak posing..heheh..tp smpt snap 1 pic member da smp..so pe ag...suh la die snap sekeping dua..heheh...ha bi la gambarnyer

Monday, October 20, 2008

Pengertian Qurban

Dari segi bahasa, qurban bermaksud sesuatu yang dikorbankan kerana Allah subhanahu wata‘ala.
Dari sudut syara‘, qurban bermaksud menyembelih binatang yang tertentu pada masa-masa yang tertentu dengan niat mendekatkan diri kepada Allah subhanahu wata‘ala.
PENSYARI‘ATAN DAN HIKMAHNYA
Qurban telah disyari‘atkan pada tahun kedua hijrah sama seperti ibadah zakat dan sembahyang Hari Raya.
Firman Allah subhanahu wata‘ala:
{ فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ }
Maksudnya:“Maka kerjakanlah sembahyang kerana Tuhanmu dan sembelihlah qurban (sebagai tanda syukur)”(Surah Al-Kauthar 108:2)
Hikmah disyari‘atkan qurban ialah sebagai tanda bersyukur kepada Allah subhanahu wata‘ala di atas segala nikmatNya yang berbagai dan juga di atas kekalnya manusia dari tahun ke tahun.
Ia juga bertujuan menjadi kifarah bagi pelakunya, sama ada disebabkan kesilapan-kesilapan yang telah dilakukan ataupun dengan sebab kecuaiannya dalam menunaikan kewajipan di samping memberikan kelegaan kepada keluarga orang yang berqurban dan juga mereka yang lain.
Qurban tidak memadai dengan menghulurkan nilai harganya, berbeza dengan ibadah zakat fitrah yang bermaksud memenuhi keperluan golongan fakir, Imam Ahmad dikatakan menyebut amalan menyembelih qurban adalah lebih afdhal daripada bersedekah dengan nilai harganya.
HUKUM MELAKUKAN QURBAN
Hukum melakukan qurban ialah sunnah mu’akkadah bagi sesiapa yang mampu melakukannya.
Sabda Nabi Muhammad sallallahu ‘alayhi wasallam yang bermaksud:
“Aku diperintahkan agar menyembelih qurban dan ia sunat bagi kamu”(Riwayat Tirmizi)

PEMBAHAGIAN IBADAH QURBAN
Terdapat dua jenis qurban iaitu qurban wajib dan qurban sunat.
Qurban Wajib
Qurban Nazar.
Contohnya apabila seseorang menyebut, “Kerana Allah wajib ke atasku berqurban seekor kambing atau seekor unta ini” ataupun dengan menyebut, “Aku jadikan kambing ini sebagai qurban”
Sama sahaja hukumnya dalam hal sama ada yang menyebutnya itu seorang yang kaya ataupun seorang fakir.
Binatang yang dibelikan untuk tujuan qurban oleh seorang fakir. Apabila seorang fakir membeli seekor kambing dengan niat untuk diqurbankan, maka ia menjadi wajib. Ini kerana membeli dengan tujuan berqurban oleh seseorang yang tidak wajib melakukannya dikira wajib kerana perbuatan ini dikira sebagai satu nazar.
Qurban Sunat
Qurban sunat ialah qurban yang dilakukan oleh seseorang yang berkemampuan melakukannya sama ada miskin ataupun yang bermusafir, yang tidak berniat nazar atau membeli dengan tujuan qurban.
SYARAT-SYARAT QURBAN
Syarat qurban dapat dibahagikan kepada 3 bahagian iaitu:
Syarat Wajib/Sunat Qurban.
Syarat Sah Qurban.
Syarat Mereka Yang Dituntut Berqurban.

Syarat Wajib/Sunat Qurban
1. Untuk dijadikan ibadah qurban wajib ataupun sunat adalah disyaratkan dia mampu melaksanakannya.
2. Orang yang dianggap mampu ialah mereka yang mempunyai harga untuk binatang qurban yang lebih daripada keperluannya dan keperluan mereka yang di bawah tanggungannya untuk hari raya dan hari–hari tasyrik kerana inilah tempoh masa bagi melakukan qurban tersebut.
3. Kedudukannya sama seperti dalam masalah zakat fitrah, mereka mensyaratkan ia hendaklah merupakan yang lebih daripada keperluan seseorang juga keperluan mereka yang di bawah tanggungannya pada hari raya puasa dan juga malamnya sahaja.

Syarat Sah Qurban
Hendaklah binatang yang diqurbankan itu tidak mempunyai sebarang kecacatan yang menyebabkan kekurangan kuantiti dagingnya ataupun menyebabkan kemudharatan terhadap kesihatan. Contohnya cacat yang teruk pada salah satu matanya, berpenyakit yang teruk, tempang atau kurus yang melampau.
Hendaklah qurban itu dalam masa yang tertentu iaitu selepas sembahyang Hari Raya Haji pada 10 Zulhijjah hingga sebelum terbenam matahari pada akhir Hari Tasyrik iaitu pada 13 Zulhijjah.
Hendaklah disembelih oleh orang Islam.
Orang yang berkongsi mengorbankan unta atau lembu tidak lebih dari tujuh orang di mana masing–masing menyumbang 1/7 bahagian.
Syarat Mereka Yang Dituntut Berqurban
Islam.
Merdeka.
Aqil Baligh.
Bermukim atau Musafir.
Berkemampuan.

WAKTU PELAKSANAAN IBADAH QURBAN
Waktu bagi menyembelih qurban bermula setelah selesai sembahyang Hari Raya dan bacaan khutbahnya iaitu setelah naik matahari sekadar segalah. Masanya berterusan siang dan malam sehingga Hari Tasyrik yang akhir iaitu sebelum terbenam matahari pada hari tersebut. Ini berdasarkan hadis Nabi yang diriwayat oleh Al-Barra’ bin ‘Azib :
“Perkara pertama yang kita mulakan pada hari ini ialah bersembahyang, kemudian kita balik dan melakukan penyembelihan qurban. Sesiapa yang melakukan demikian maka dia telah menepati sunnah kami. Sesiapa yang menyembelih sebelum itu, maka ia merupakan daging yang disediakan untuk ahli keluarganya. Ia tidak dikira sebagai ibadah khas (qurban) ini sedikit pun.”
BINATANG QURBAN
Perbincangan tentang binatang qurban ini meliputi empat perkara :
Jenis binatang yang diqurban.
Umur binatang qurban.
Kadar binatang yang disembelih.
Sifat–sifat binatang qurban. 1. Jenis Binatang Yang Diqurban
Para ulama’ sependapat bahawa ibadah qurban tidak sah kecuali dengan menggunakan binatang an‘am, iaitu binatang jinak yang berkaki empat seperti unta, lembu dan kerbau, kambing biri–biri dan semua yang termasuk dalam jenisnya, sama ada jantan atau betina. Oleh itu, tidak sah berqurban dengan menggunakan binatang yang lain daripada binatang an‘am ini seperti kerbau liar dan kijang.
Firman Allah subhanahu wata‘ala:
{ وَلِكُلِّ أُمَّةٍ جَعَلْنَا مَنسَكًا لِّيَذْكُرُوا اسْمَ اللَّهِ عَلَى مَا رَزَقَهُم مِّن بَهِيمَةِ اْلأَنْعَمِ } Maksudnya:“Dan bagi tiap-tiap satu umat, Kami syari‘atkan ibadah menyembelih qurban (atau lain-lainnya) supaya mereka menyebut nama Allah sebagai bersyukur akan pengurniaanNya kepada mereka: binatang-binatang ternak yang disembelih itu.”(Surah Al-Hajj 22:34)
Tidak terdapat sebarang dalil sama ada yang dinaqalkan daripada Rasulullah sallallahu ‘alayhi wasallam atau sahabat yang menunjukkan mereka berqurban dengan binatang selain daripada binatang-binatang ternakan (an‘am) ini. Oleh kerana qurban merupakan satu ibadah yang dikaitkan dengan binatang, maka ia hanya ditentukan kepada binatang an‘am sahaja sama seperti ibadah zakat.
Adapun binatang yang lebih afdhal diqurban ialah unta diikuti dengan lembu kemudian biri-biri atau kibasy kemudian kambing. Ini memandangkan kuantiti dagingnya yang lebih banyak bagi maksud pengagihan yang lebih meluas untuk fakir miskin.
Nabi sallallahu ‘alayhi wasallam juga telah bersabda yang bermaksud:

“Sesiapa yang mandi pada hari Jumaat dengan mandi junub, kemudian dia pergi (ke Jumaat) maka dia seolah-olah telah berqurban seekor unta. Sesiapa yang pergi pada saat kedua maka dia seolah-olahnya berqurban dengan seekor lembu. Sesiapa yang pergi pada saat ketiga maka dia seolah-olah berqurban dengan seekor kibasy yang bertanduk.”
2. Umur Binatang Qurban
Umur binatang yang hendak diqurbankan berbeza-beza mengikut jenis binatang iaitu:
Unta disyaratkan telah berumur lima tahun dan masuk ke umur enam tahun.
Kambing dan lembu disyaratkan telah berumur dua tahun dan masuk ke umur tiga tahun.
Kibasy disyaratkan telah memasuki umur dua tahun.
Bagi anak unta, lembu, kambing dan kibasy yang telah berumur dua tahun lebih (yang telah bersalin gigi) harus dijadikan qurban. 3. Kadar Binatang Yang Disembelih
Para fuqaha’ bersepakat mengatakan bahawa seekor kambing atau kibasy hanya mencukupi sebagai qurban untuk seorang sahaja. Seekor unta atau lembu pula mencukupi untuk menjadi qurban bagi tujuh orang. Ini berdasarkan hadith Jabir:
“Kami berqurban bersama Rasulullah sallallahu ‘alayhi wasallam semasa di Hudaybiyah dengan seekor unta atau seekor lembu untuk tujuh orang.”
Dalam riwayat Muslim pula menyebut :
“Kami keluar bersama Rasulullah sallallahu ‘alayhi wasallam dan kami berniat Haji. Maka Rasulullah sallallahu ‘alayhi wasallam telah memerintahkan kami supaya berkongsi mengurbankan seekor unta atau seekor lembu. Setiap tujuh orang berkongsi seekor unta.”

4. Sifat–Sifat Binatang Qurban
Sifat–sifat binatang qurban sama ada betina atau jantan yang digariskan oleh syara‘ adalah seperti berikut:
Terang penglihatannya iaitu tidak buta.
Tidak cacat seperti kudung kaki, putus ekornya, terpotong hidungnya atau sebagainya.
Gemuk, tidak harus pada binatang yang terlalu kurus.
Ciri-ciri yang afdhal terdapat pada binatang qurban itu:
Gemuk pada keseluruhan anggotanya.
Bertanduk.
Putih warna bulunya (pada kibasy).
Jantan.
Sifat yang makruh pada binatang qurban:
Rabit telinganya.
Terpotong sedikit bahagian belakang atau depan telinganya.
Tidak mempunyai tanduk sejak asalnya.
Patah tanduk sebelah atau keduanya atau pecah bahagian tanduknya.
Tanggal sebahagian giginya disebabkan tua atau jatuh.
Kabur penglihatannya.

PERKARA SUNAT KETIKA BERQURBAN
Sunat menambat binatang yang hendak diqurbankan itu beberapa hari sebelum disembelih.
Digantung tanda pada binatang yang hendak diqurbankan.
Dibawa dengan baik dan ihsan ketika ke tempat penyembelihan.
Disunatkan juga orang yang berqurban menyembelihnya.
Sunat dihadapkan ke arah qiblat ketika menyembelih qurban.
Sunat memilih binatang yang paling gemuk, terelok dan terbesar untuk dijadikan qurban.
Sunat digunakan alat yang paling tajam dan diperbuat daripada besi.
Setelah selesai disembelih maka sunat ditunggu sehingga binatang yang disembelih itu sejuk dan semua anggota tidak bergerak lagi.
Sunat bagi mereka yang mahu melakukan qurban tidak bercukur dan tidak memotong kukunya setelah tiba bulan Zulhijjah sehingga telah selesai berqurban.
Binatang qurban sunat dibaringkan di atas rusuk kiri sebelum dilakukan penyembelihan.
Sunat ketika sembelihan qurban dilakukan adalah seperti berikut:
Membaca basmalah.
Bersalawat ke atas Nabi Muhammad.
Binatang diarahkan ke arah qiblat.
Bertakbir sebelum atau selepas membaca basmalah.
Berdoa.
12. Orang yang berqurban hendaklah membaca doa seperti berikut :
“Ya Allah, ini adalah nikmat yang datang dariMu dan dengannya aku mohon untuk dapat mendampingiMu.”
13. Sunat wakil yang melakukan sembelihan menyebutkan orang yang mewakilkannya seperti:
“Dengan nama Allah dan Engkau Yang Maha Besar, ini daripadaMu dan untukMu. Terimalah Ya Allah daripada si pulan, si pulan.....”

PERKARA MAKRUH KETIKA BERQURBAN
Berlaku kasar kepada binatang yang hendak diqurbankan seperti mengheret atau memukul semasa membawa ke tempat sembelihan atau seumpamanya.
Memerah susu atau menggunting bulu atau mengambil sebarang faedah dari binatang yang hendak dijadikan qurban.
Tidak menghadapkan ke arah qiblat semasa sembelihan dilakukan.
Bercukur atau memotong kuku setelah tiba bulan Zulhijjah hingga penyembelihan qurban selesai dijalankan.
Binatang yang telah dibeli untuk tujuan qurban adalah makruh dijual kerana ia telah ditentukan untuk qurban.

HUKUM DAGING QURBAN
Qurban yang wajib iaitu yang dinazarkan ataupun yang ditentukan sama ada dengan menyebut, “Ini adalah qurban”, maka orang yang berqurban tidak boleh memakannya. Dia wajib menyedekahkan semuanya sekali.
Anak kepada binatang qurban yang ditentukan juga, perlu disembelih seperti ibunya, tetapi bezanya ia boleh dimakan kesemuanya oleh tuan yang mengurbankannya kerana disamakan dengan hukum susu, kerana tuannya harus meminum susu binatang qurban yang selebih daripada anaknya walaupun perbuatan itu makruh.
Bagi qurban sunat, maka tuannya sunat memakannya, iaitu yang afdhalnya dia hendaklah memakannya beberapa suap sebagai mengambil berkat. Ini bersesuaian dengan firman Allah subhanahu wata‘ala:
{ فَكُلُواْ مِنْهَا وَأَطْعِمُواْ الْبَآئِسَ الْفَقِيرَ } Maksudnya:“Dengan yang demikian makanlah kamu dari (daging) binatang-binatang qurban itu dan berilah makan kepada orang yang susah, yang fakir miskin.”(Surah Al-Hajj, 22:28)
Hadith yang diriwayatkan oleh Al-Bayhaqi pula ada menyebut bahawa Rasulullah sallallahu ‘alayhi wasallam telah memakan sebahagian daripada hati binatang qurbannya. Hukum memakan daging qurban pula tidak wajib, ini berdasarkan firman Allah subhanahu wata‘ala:
{ وَالْبُدْنَ جَعَلْنَهَا لَكُم مِّن شَعَآئِرِ اللَّهِ لَكُمْ فِيهَا خَيْرٌ } Maksudnya:“Dan Kami jadikan unta (yang dihadiahkan kepada fakir miskin Makkah itu) sebahagian dari syi‘ar agama Allah untuk kamu; pada menyembelih unta yang tersebut ada kebaikan bagi kamu.”(Surah Al-Hajj, 22:36)
Dalam ayat ini Allah menjelaskan bahawa ia dijadikan untuk kita. Setiap perkara yang dijadikan untuk manusia, maka dia diberi pilihan sama ada mahu memakannya atau tidak.
Orang yang berqurban juga boleh menjamu kepada kalangan yang kaya, tetapi tidak boleh diberi milik kepada mereka. Yang boleh cuma dihantar kepada mereka sebagai hadiah yang mana mereka tidak akan menjualnya atau sebagainya.
Mengikut pendapat dalam qawl jadid, orang yang berqurban boleh memakan sebahagian daripada qurbannya. Mengikut qawl qadim pula harus memakan sebanyak separuh, manakala bakinya hendaklah disedekahkan.
Sebahagian ulama’ berpendapat daging qurban dibahagikan kepada tiga bahagian iaitu 1/3 daging disedekahkan dalam keadaan mentah, 1/3 daging dimasak dan dibuat jamuan dan 1/3 daging dimakan oleh orang yang berqurban.
Pendapat yang asah pula, adalah wajib bersedekah dengan sebahagian daripada daging qurban walaupun sedikit kepada orang Islam yang fakir walaupun seorang. Walaubagaimanapun, yang lebih afdhal hendaklah disedekahkan kesemuanya kecuali memakannya beberapa suap untuk mengambil keberkatan seperti yang telah dijelaskan.
Bagi qurban sunat pula, orang yang berqurban boleh sama ada bersedekah dengan kulit binatang tersebut atau menggunakan sendiri, seperti mana dia harus mengambil faedah daripada binatang itu semasa hidupnya. Tetapi bersedekah adalah lebih afdhal. Bagi qurban yang wajib pula, kulit binatang itu wajib disedekahkan.
Qurban juga tidak harus dibawa keluar dari negeri asalnya sebagaimana yang ditetapkan dalam masalah membawa keluar zakat.

Friday, October 17, 2008

3 anak pengsan ketika menguruskan jenazah bapa

Diceritakan oleh USTAZ NAHRAWI MARZOKIPERISTIWA yang ingin saya ceritakan adalah mengenai satu jenazah yang bagi saya cukup aneh. Darah tak putus-putus keluar daripada seluruh tubuhnya. Tak tahulah kenapa... tapi dari sejak Allahyarham meninggal dunia, darah tak berhenti-henti keluar.Allahyarham ini meninggalnya kerana sakit, bukan sebab kemalangan. Doktor pun mengesahkan tidak ada penyakit yang boleh sebabkan jenazah berdarah macam itu sekali. Apakah yang berlaku kepada Allahyarham?Peristiwa tersebut berlaku beberapa tahun lalu di sebuah tempat di Selangor. Tapi maaflah, nama orang dan nama tempat kejadian tak dapat saya ceritakan ialah Allahyarham ini adalah seorang lelaki, meninggal ketika berumur 50-an atau 60-an tahun dan semasa hidupnya, Allahyarham bolehlah kita golongkan sebagai orang kaya. Dia pegawai kerajaan dan pernah menjadi penolong pengarah agensi tempat dia bekerja..Allahyarham ini ada beberapa orang anak. Beliau meninggal dunia di rumahnya pada pukul 8.30 malam kerana sakit biasa.Tapi saya diberitahu doktor pun tak tahu apa penyakit yang dihadapinya.Tapi yang menimbulkan pertanyaan dan keinsafan ialah apabila Allahyarham habis saja nazak dan lepas itu menghembuskan nafasnya yang terakhir, tiba-tiba saja darah mula keluar daripada seluruh tubuhnya, khususnya dari liang-liang danrongga-rongga. ..dari mulut, telinga, hidung, mata, celah-celah bulu roma dan celah-celah kuku. Mula-mula sedikit, tapi makin lama makin banyak sampai mayat itu dipenuhi darah. Darah itu pun tak putus-putus keluar. Cukup mengerikan.. ..dan menyedihkan.Apabila tengok mayat ayahnya itu lain macam, anak Allahyarham pergi ke rumah saya. Masa itu kira-kira pukul 11.00 malam. Kebetulan pula anak Allahyarham itu murid saya yang memang saya kenal sangat.Dalam keadaan yang sedih bercampur panik dia berkata, "Ustaz, ayah saya meninggal dunia. Ustaz boleh tolong tak?"Saya kata, "Boleh, tapi kenapa pula? Ada masalah ke?""Mayat ayat saya ni agak lain sikitlah ustaz. Saya minta sangatlah ustaz dapat tolong kami," kata anak Allahyarham tadi. Bagaimanapun dia tidak ceritakan pada saya apa yang terjadi pada mayat ayahnya itu.Saya pun pergi ke rumahnya. Apabila sampai di rumahnya baru dia ceritakan apa yang sebenarnya berlaku. Saya naik ke atas rumah dan terus pergi ke tempat Allahyarham diletakkan dan... masya-Allah, saya tengok darah sudah penuh di seluruh badan Allahyarham. Baunya pun semakin hanyir. Busuk. Dan busuknyapun lain dari yang lain...sukar untuk saya gambarkan hinggakan kemenyan yang dibakar dan bau-bauan pun tak boleh mengurangkan bau busuk mayat itu.Apabila saya pandang wajah Allahyarham, saya lihat ia seperti dalam keadaan cemas, takut... langsung tidak ada tanda-tanda kejernihan dan nur di wajahnya. Apa yang sebenarnya dialami dan dirasai oleh Allahyarham ketika itu wallahuaklam. Allah yang lebih mengetahui.Maha suci Allah, mayat ini cukup pelik sebab baru dua jam lebih dia meninggal tapi begitu aib sekali keadaannya. Dalam hati saya berdoa dan beristighfar supaya saya dapat uruskannya dengan cara terbaik dan tidak berlaku lagi sesuatu yangmengaibkan Allahyarham.Saya pelawa beberapa orang kawan untuk uruskan jenazah tadi. Kami ambil kapas dan tutup mulut, hidung, mata, telinga dan rongga-rongga besar pada mayat. Tapi Allah itu Maha Berkuasa, kapas itu tidak mampu menahan darah yang keluar.Apabila dicabut kapas yang sudah basah dengan darah utuk diganti dengan kapas yang lain, darah meleleh keluar dari rongga-rongga tadi. Menjejes hingga kain dan tikar tempat kami baringkan mayat itu menjadi merah. Tidak tahulah berapa banyak kapas yang kami gunakan, tapi tak berkesan.Allah jua yang menentukan. Tidak cukup dengan darah, tambah menyedihkan saya ialah muka dan kulit di seluruh tubuh Allahyarham tadi tiba-tiba menggerutu. Keluar satu bahan berlendir, menggerutu macam cacar yang berbonjol-bonjol di muka dan badannya.Bonjol-bonjol kecil itu seperti bernanah dan busuk baunya. Makin lama bonjol-bonjol itu makin banyak hingga tidak keterlaluan kalau saya katakan di sini iaitu wajah jenazah tersebut sudah tidak menyerupai wajah manusia lagi.Melihat keadaan mayat yang sebegitu rupa, saya pun katakan kepada semua kaum keluarga Allahyarham dan pembantu saya, "Kita mesti kebumikan jenazah ini malam ini juga." Mereka bersetuju. Selain daripada dua orang pembantu, tiga orang anakAllahyarham juga menolong saya menguruskan jenazah bapanya. Tapi sedih, seorang demi seorang anak Allahyarham itu pengsan kerana tidak sanggup melihat keadaan mayat bapa mereka itu. Akhirnya tinggallah saya dengan dua pembantu saya tadi.Bagi mengelakkan tohmahan orang dan tak mahu kain kapan menjadi merah, saya ambil keputusan untuk membalut Allahyarham dengan plastik...plastik alas meja yang berwarna putih. Selepas itu barulah kami balut mayat tadi seperti biasa dengan kain putih. Mengikut syarak, mayat tidak digalakkan dikebumi malam-malam. Tapi dalam keadaan darurat seperti itu saya tidak boleh tunggu lama-lama. Kebetulan pula kawasan perkuburan terletak tidak jauh dari rumah Allahyarham, kira-kira dua kilometer sahaja, jadi kami cari lampu dan spotlight. Dalam waktu dinihari yang gelap dan sejuk itu kami suluh jalan dan kawasan kubur Allahyarham. Kami mula kebumikan Allahyarham itu kira-kira pukul 1.30 pagi.Sampai saja ke kuburnya , berlaku sekali lagi peristiwa aneh, yang amat mengharukan. Kuburnya dipenuhi air! Air itu macam air biasa tapi tak putus-putus keluar dari celah bumi. Ini memang aneh sebab hari itu tidak hujan. Kalau hendak dikatakan kawasan kubur itu rendah, lembah.. tak juga sebab sudah banyak kubur di situ tapi tak pernah pula terjadi macam ini. Memandangkan orang ramai sudah mula kecoh, kami ambil keputusan mengebumikan juga mayat itu dalam keadaan iaditenggelami air.Menyedihkan. Apabila mayat mencecah saja ke air, maka air itu bertukar menjadi merah kerana bercampur dengan darah. Hanyir, busuk....susah saya nak cakap macam mana baunya ketika itu. Makin lama warna air itu makin merah. Mujur waktu itu tengah dinihari, orang yang datang ke kubur tak nampak sangat. Kalausiang...Kami pun benamkan jenazah tadi, endal betul-betul dan kemudian tutup dengan papan. Kami buat betul-betul supaya jenazah tidak terlungkup. selepas selesai semuanya. kubur pun dikambus. Selesai ditalkinkan, saya dan semua yang menghantar Allahyarham ke kubur kembali semula ke rumah masing-masing dan saya menenangkan keluarga Allahyarham yang bersedih.Entah apa kesalahan yang telah Allahyarham lakukan saya tak tahulah. Yang tahu cuma Allah dan Allahyarham. Bagaimanapun saya yakin ia adalah balasan Allah kepada Allahyarham. Bagi saya ini satu iktibar. Saya tidak mengatakan Allahyarham telah melakukan sesuatu kesalahan besar tapi bagi saya, darah ini mempunyai tiga kaitan dan mungkin apa yang berlaku pada Allahyarham ada kaitan dengan salah satu daripadanya. Saya kata mungkin...bukan menuduh.

PERTAMA, janganlah sekali-kali kita membunuh orang.Membunuh pula banyak caranya. Saya bukan kata Allahyarham ada membunuh orang tapi perlu diingat darah itu mahal harganya.

KEDUA, ia mungkin ada kaitan dengan makanan dan minuman. Janganlah kita memakan makanan dan minuman yang haram sebab ia menjadi sumber darah yang mengalir dalam tubuh kita ini. Jauhkanlah diri daripada rasuah, makan harta anak yatim atau duit masjid, harta pusaka dan sebagainya yang bukan milik kita.

KETIGA, hormatilah darah. Kalau ada darah di rumah atau di jalan raya akibat kemalangan, bersihkan;ah dengan air. Bagi perempuan, ingin saya ingatkan. Cucilah tuala wanita (semasa haid dan nifas) selepas anda menggunakannya. Bersihkan darah dengan air bersih baru dibuang tuala itu. Jangan buang begitu saja selagi masih ada darah kotor yang melekat pada tuala itu. Walaupun darah itu kotor, tapi ia juga makhluk Tuhan yang perlu dihormati.Renungkanlah diri kita dan jadikanlah kisah ini sebagai iktibar. Ingatlah, suatu hari nanti kita juga kan menghadap Allah S.W.T. Berdoalah supaya perkara-perkara aib macam ini tidak terjadi pada kita.

Wanita Pengsan di Mekah

Selama hampir sembilan tahun menetap di Mekah dan membantu ayah saya menguruskan jemaah haji dan umrah, saya telah melalui pelbagai pengalaman menarik dan pelik. Bagaimanapun, dalam banyak-banyak peristiwa itu, ada satu kejadian yang pasti tidak akan saya lupakan sampai bila-bila.Ianya berlaku kepada seorang wanita yang berusia di pertengahan 30-an.Kejadian itu berlaku pada pertengahan 1980-an semasa saya menguruskan satu rombongan haji. Ketika itu umur saya 20 tahun dan masih menuntut di Universiti Al-Azhar, Kaherah. Kebetulan ketika itu saya balik ke Mekah sekejap untuk menghabiskan cuti semester.Saya menetap di Mekah mulai 1981 selepas menamatkan pengajian di Sekolah Agama Gunung Semanggol, Perak. Keluarga saya memang semuanya di Mekah, cuma saya seorang saja tinggaldengan nenek saya di Perak. Walaupun masih muda, saya ditugaskan oleh bapa saya, Haji Nasron untuk menguruskan jemaah haji dan umrah memandangkan saya adalah anak sulung dalam keluarga.Berbalik kepada cerita tadi, ketibaan wanita tersebut dan rombongan haji di Lapangan Terbang Jeddah kami sambut dengan sebuah bas. Semuanya nampak riang sebab itulah kali pertama mereka mengerjakan haji.Sebaik sampai, saya membawa mereka menaiki bas dan dari situ, kami menuju ke Madinah. Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar hinggalah kami sampai di Madinah. Tiba di Madinah, semua orang turun dari bas berkenaan. Turunlah mereka seorang demi seorang sehingga tiba kepada giliran wanita terbabit.Tapi tanpa apa-apa sebab, sebaik sahaja kakinya mencecahkan bumi Madinah, tiba-tiba wanita itu tumbang tidak sedarkan diri. Sebagai orang yang dipertanggungjawabk an mengurus jemaahitu, saya pun bergegas menuju ke arah wanita berkenaan. "Kakak ni sakit," kata saya pada jemaah-jemaah yang lain. Suasana yang tadinya tenang serta merta bertukar menjadi cemas.Semua jemaah nampak panik dengan apa yang sedang berlaku."Badan dia panas dan menggigil. Kakak ni tak sedarkan diri, cepat tolong saya...kita bawa dia kehospital," kata saya.Tanpa membuang masa, kami mengangkat wanita tersebut dan membawanya ke hospital Madinah yang terletak tidak jauh dari situ. Sementara itu, jemaah yang lain dihantar ke tempat penginapan masing-masing.Sampai di hospital Madinah, wanita itu masih belum sedarkan diri. Berbagai-bagai usaha dilakukan oleh doktor untuk memulihkannya, namun semuanya gagal. Sehinggalah ke petang,wanita itu masih lagi koma. Sementara itu, tugas mengendalikan jemaah perlu saya teruskan. Saya terpaksa meninggalkan wanita tersebut terlantar di hospital berkenaan. Namun dalam kesibukan menguruskan jemaah, saya menghubungi hospital Madinah untuk mengetahui perkembangan wanita tersebut.Bagaimanapun, saya diberitahu dia masih tidak sedarkan diri. Selepas dua hari, wanita itu masih juga tidak sedarkan diri. Saya makin cemas, maklumlah, itu adalah pengalaman pertama saya berhadapan dengan situasi seperti itu. Memandangkan usaha untuk memulihkannya semuanya gagal, maka wanita itu dihantar ke Hospital Abdul Aziz Jeddah untuk mendapatkan rawatanlanjut sebab pada masa itu hospital di Jeddah lebih lengkap kemudahannya berbanding hospital madinah. Namun usaha untuk memulihkannya masih tidak berhasil.Jadual haji mesti diteruskan. Kami bertolak pula ke Mekah untuk mengerjakan ibadat haji. Selesai haji, sekali lagi saya pergi ke Jeddah. Malangnya, bila sampai di Hospital King Abdul Aziz, saya diberitahu oleh doktor bahawa wanita tersebut masih koma. Bagaimanapun, katadoktor, keadaannya stabil. Melihat keadaannya itu, saya ambil keputusan untuk menunggunya di hospital. Selepas dua hari menunggu, akhirnya wanita itu membuka matanya. Dari sudut matanya yang terbuka sedikit itu, dia memandang ke arah saya. Tapi sebaik saja terpandang wajah saya, wanita tersebut terus memeluk saya dengan erat sambil menangis teresak- esak. Sudah tentu saya terkejut sebab saya ni bukan muhrimnya. Tambahan pula kenapa saja dia tiba-tiba menangis??Saya bertanya kepada wanita tersebut, "Kenapa kakak menangis?" "Mazlan.. kakak taubat dahLan. Kakak menyesal, kakak takkan buat lagi benda-benda yang tak baik. Kakak bertaubat, betul-betul taubat.""Kenapa pulak ni kak tiba-tiba saja nak bertaubat?" tanya saya masih terpinga-pinga. Wanita itu terus menangis teresak-esak tanpa menjawab pertanyaan saya itu. Seketika kemudian dia bersuara, menceritakan kepada saya mengapa dia berkelakuan demikian, cerita yang bagi saya perlu diambil iktibar oleh kita semua. Katanya, "Mazlan, kakak ni sudah berumah tangga, kahwin dengan lelaki orang putih. Tapi kakak silap. Kakak ini cuma Islam pada nama dan keturunan saja. Ibadat satu apa pun kakak tak buat. Kakak tak sembahyang, tak puasa, semua amalan ibadat kakak dan suami kakak tak buat.Rumah kakak penuh dengan botol arak. Suami kakak tu kakak sepak terajang, kakak pukul-pukul saja," katanya tersedu-sedan."Habis yang kakak pergi haji ini?""Yalah...kakak tengok orang lain pergi haji, kakak pun teringin juga nak pergi.""Jadi apa sebab yang kakak menangis sampai macam ni sekali. Ada sesuatu ke yang kakak alami semasa sakit?" tanya saya lagi.Dengan suara tersekat-sekat, wanita itu menceritakan, "Mazlan...Allah itu Maha Besar, MahaAgung, Maha Kaya. Semasa koma tu, kakak telah diazab dengan seksaan yang benar-benar pedih atas segala kesilapan yang telah kakak buat selama ini."Betul ke kak?" tanya saya, terkejut."Betul Mazlan. Semasa koma itu kakak telah ditunjukkan oleh Allah tentang balasan yang Allah beri kepada kakak. Balasan azab Lan, bukan balasan syurga. Kakak rasa seperti diazab di neraka. Kakak ni seumur hidup tak pernah pakai tudung. Sebagai balasan, rambut kakak ditarikdengan bara api. Sakitnya tak boleh nak kakak ceritakan macam mana pedihnya. Menjerit-jerit kakak minta ampun minta maaf kepada Allah.""Bukan itu saja, buah dada kakak pula diikat dan disepit dengan penyepit yang dibuat daripada bara api, kemudian ditarik ke sana-sini... putus, jatuh ke dalam api neraka. Buah dada kakak rentung terbakar, panasnya bukan main. Kakak menjerit, menangis kesakitan. Kakak masukkan tangan ke dalam api itu dan kakak ambil buah dada tu balik." tanpa mempedulikan pesakit lain dan jururawat memerhatikannya wanita itu terus bercerita.Menurutnya lagi, setiap hari dia diseksa, tanpa henti, 24 jam sehari. Dia tidak diberi peluang langsung untuk berehat atau dilepaskan daripada hukuman sepanjang masa koma itu dilaluinya dengan azab yang amat pedih.Dengan suara tersekat-sekat, dengan air mata yang makin banyak bercucuran, wanita itu meneruskan ceritanya, "Hari-hari kakak diseksa. Bila rambut kakak ditarik dengan bara api, sakitnya terasa seperti nak tercabut kulit kepala. Panasnya pula menyebabkan otak kakak terasaseperti menggelegak. Azab itu cukup pedih...pedih yang amat sangat...tak boleh nak diceritakan. " sambil bercerita, wanita itu terus meraung, menangis teresak-esak. Nyata dia betul-betul menyesal dengan kesilapannya dahulu.Saya pula terpegun, kaget dan menggigil mendengar ceritanya. Begitu sekali balasan Allah kepada umatnya yang ingkar. "Mazlan...kakak ni nama saja Islam, tapi kakak minum arak, kakak main judi dan segala macam dosa besar.Kerana kakak suka makan dan minum apa yang diharamkan Allah, semasa tidak sedarkan diri itu kakak telah diberi makan buah-buahan yang berduri tajam. Tak ada isi pada buah itu melainkan duri-duri saja. tapi kakak perlu makan buah-buah itu sebab kakak betul-betul lapar. "Bila ditelan saja buah-buah itu, duri-durinya menikam kerongkong kakak dan bila sampai ke perut, ia menikam pula perut kakak.Sedangkan jari yang tercucuk jarum pun terasa sakitnya, inikan pula duri-duri besar menyucuk kerongkong dan perut kita. Habis saja buah-buah itu kakak makan, kakak diberi pula makan bara-bara api. Bila kakak masukkan saja bara api itu ke dalam mulut, seluruh badan kakak rasa seperti terbakar hangus.Panasnya cuma Allah saja yang tahu. Api yang ada di dunia ini tidak akan sama dengan kepanasannya. Selepas habis bara api, kakak minta minuman, tapi...kakak dihidangkan puladengan minuman yang dibuat dari nanah. Baunya cukup busuk. Tapi kakak terpaksa minum sebab kakak sangat dahaga. Semua terpaksa kakak lalui...azabnya tak pernah rasa, tak pernah kakak alami sepanjang kakak hidup di dunia ini."Saya terus mendengar cerita wanita itu dengan tekun. Terasa sungguh kebesaran Allah. "Masa diazab itu, kakak merayu mohon kepada Allah supaya berilah kakak nyawa sekali lagi, berilah kakak peluang untuk hidup sekali lagi. Tak berhenti-henti kakak memohon. Kakak kata kakakakan buktikan bahawa kakak tak akan ulangi lagi kesilapan dahulu. Kakak berjanji tak akan ingkar perintah allah akan jadi umat yg soleh. Kakak berjanji kalau kakak dihidupkan semula, kakak akan tampung segala kekurangan dan kesilapan kakak dahulu, kakak akan mengaji,akan sembahyang, akan puasa yang selama ini kakak tinggalkan."Saya termenung mendengar cerita wanita itu. Benarlah, Allah itu Maha Agung dan Maha Berkuasa. Kita manusia ini tak akan terlepas daripada balasannya. Kalau baik amalan kita maka baiklah balasan yang akan kita terima, kalau buruk amalan kita, maka azablah kita di akhiratkelak. Alhamdulillah, wanita itu telah menyaksikan sendiri kebenaran Allah."Ini bukan mimpi Mazlan. Kalau mimpi azabnya takkan sampai pedih macam tu sekali. Kakak bertaubat Mazlan, kakak tak akan ulangi lagi kesilapan kakak dahulu. Kakak bertaubat... kakak taubat nasuha," katanya sambil menangis-nangis.Sejak itu wanita berkenaan benar-benar berubah. Bila saya membawanya ke Mekah, dia menjadi jemaah yang paling warak. Amal ibadahnya tak henti-henti. Contohnya, kalau wanita itu pergi ke masjid pada waktu maghrib, dia cuma akan balik ke biliknya semula selepas sembahyang subuh."Kakak...yang kakak sembahyang teruk-teruk ni kenapa. Kakak kena jaga juga kesihatan diri kakak. Lepas sembahyang Isyak tu kakak baliklah, makan nasi ke, berehat ke..." tegur saya."Tak apalah Mazlan. Kakak ada bawa buah kurma. Bolehlah kakak makan semasa kakak lapar." menurut wanita itu, sepanjang berada di dalam Masjidil Haram, dia mengqadakan semulasembahyang yang ditinggalkannya dahulu.Selain itu dia berdoa, mohon kepada Allah supaya mengampunkan dosanya. Saya kasihan melihatkan keadaan wanita itu, takut kerana ibadah dan tekanan perasaan yang keterlaluan dia akan jatuh sakit pula. Jadi saya menasihatkan supaya tidak beribadat keterlaluan hingga mengabaikan kesihatannya."Tak boleh Mazlan. Kakak takut...kakak dah merasai pedihnya azab tuhan. Mazlan tak rasa, Mazlan tak tau. Kalau Mazlan dah merasai azab itu, Mazlan juga akan jadi macam kakak.Kakak betul- betul bertaubat."Wanita itu juga berpesan kepada saya, katanya, "Mazlan, kalau ada perempuan Islam yang tak pakai tudung, Mazlan ingatkanlah pada mereka, pakailah tudung. Cukuplah kakak seorang saja yang merasai seksaan itu, kakak tak mau wanita lain pula jadi macam kakak. Semasa diazab, kakak tengok undang-undang yang Allah beri ialah setiap sehelai rambut wanita Islam yangsengaja diperlihatkan kepada orang lelaki yang bukan muhrimnya, maka dia diberikan satu dosa. Kalau 10 orang lelaki bukan muhrim tengok sehelai rambut kakak ini, bermakna kakak mendapat 10 dosa.""Tapi Mazlan, rambut kakak ini banyak jumlahnya, beribu-ribu. Kalau seorang tengok rambut kakak, ini bermakna beribu-ribu dosa yang kakak dapat. Kalau 10 orang tengok, macam mana? Kalau 100 orang tengok? Itu sehari, kalau hari-hari kita tak pakai tudung macam kakak ni??? Allah...""Kakak berazam, balik saja dari haji ini, kakak akan minta tolong dari ustaz supaya ajar suami akak sembahyang, puasa, mengaji, buat ibadat. Kakak nak ajak suami pergi haji. Seperti mana kakak, suami kakak tu Islam pada nama saja. Tapi itu semua kesilapan kakak. Kakak sudahbawa dia masuk Islam, tapi kakak tak bimbing dia. Bukan itu saja, kakak pula yang jadi seperti orang bukan Islam."Sejak balik dari haji itu, saya tak dengar lagi apa-apa cerita tentang wanita tersebut. Bagaimanapun, saya percaya dia sudah menjadi wanita yang benar-benar solehah. Adakah diaberbohong kepada saya tentang ceritanya diazab semasa koma? Tidak. Saya percaya dia bercakap benar. Jika dia berbohong, kenapa dia berubah dan bertaubat nasuha?Satu lagi, cubalah bandingkan azab yang diterimanya itu dengan azab yang digambarkan oleh Allah dan Nabi dalam Al-Quran dan hadis. Adakah ia bercanggah? Benar, apa yang berlaku itu memang kita tidak dapat membuktikannya secara saintifik, tapi bukankah soal dosa dan pahala,syurga dan neraka itu perkara ghaib? Janganlah bila kita sudah meninggal dunia, bila kita sudahdiazab barulah kita mahu percaya bahawa "Oh... memang betul apa yang Allah dan Rasul katakan. Aku menyesal..." itu dah terlambat.REBUTLAH 5 PELUANG INI SEBELUM TIBA 5 RINTANGANWAKTU KAYA SEBELUM MISKIN, WAKTU SENANG SEBELUM SIBUK, WAKTU SIHAT SEBELUM SAKIT, WAKTU MUDA SEBELUM TUA DAN WAKTU HIDUP SEBELUM MATI" SAMPAIKANLAH PESANKU BIARPUN SATU AYAT...."