Doaku Untukmu

Bismillahirahmanirahim..

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim,
Ampun kan Lah dosa-dosa ibu bapa kami, Ampunkan segala dosa-dosa kami, Tempatkan roh ibu bapa kami disisimu Ya Allah,
Ya Allah engkau la tuhan kami yang satu, Engkaulah tuhan yang maha mendengar,
Pelihara tingkahlaku kami,
Lindungi kami dari segala kekufuran,
Ya Allah Jauhkan kami dari sifat riak, sifat tamak, sifat sombong,
jauhkan kami dari perasaan hasad dengki.

Permudahkanlah segala urusan kami Ya Allah.

Amin..amin ya Rabbalalamin.

Tuesday, October 27, 2009

Asid Folic penting??

Salam..
semlm sblm balik ke rumah Mil..
singgah farmasi cari Asid Folic n Anmum..
utk ibu2 yg mengandung je kan minum n mkn ni..
tp utk pengatahuan korang...lau tak mengandung pon boleh mkn asid folic k..
korang nk tau knp??
aku de terbaca kat blog Wedianti pasal mende ni tu pon kat bahagian komen
sori yer wedianti copy paste komen u..
thanks tuk info ni




yang pertama...
folic acid ni sangat berguna untuk membantu memecahkan amino acid kat dalam darah. amino acid yang terperap lama kat dalam darah akan menyebabkan heart disease.

yang kedua...
folic acid bantu untuk memecahkan complex carbohydrates kepada simple sugar. ini lebih memudahkan carbo tu ditukarkan kepada tenaga.
yang ketiga...

folic acid ni bagus diambil sekali dengan B12 dan vit C untuk menggalakkan pembentukan sel darah merah dan sel darah putih. pembentukan sel ni bagus untuk fetus dan boleh mengelakkan berlakunya anemia.

yang keempat...
folic acid ni digunakan untuk membentuk nucleic acid dalam DNA untuk menggalakkan appetite dan menggalakkan pengeluaran acid dalam perut yang bagus untuk pencernaan sekaligus promote healthy life. Percernaan yang bagus akan promote healthy skin, good absorbance of nutriences and many more.....
jadi. bukan hanya untuk orang mengandung dan yang nak mengandung, tapi juga untuk kesihatan diri sendiri sebagai orang perseorangan.
dan mengapa kita ambil folic acid dalam bentuk tablet???
sebab folic acid memang boleh ditemui dalam sayuran hijau, kekacang, tomato, broccoli, mashroom, strawberry, tuna, wheat germ, asparagus dan banyak lagilah....tapi masalahnya folic acid ni adalah dari jenis yang water-soluble. dia boleh vanish bila dimasak.

**petikan coment dari Sini


so sesiapa yg sgt pentingkan kesihatan'n
yg merancang kehamilan..leh mkn Asid folic ni..
jgn ragu2 ok..


12 comments:

sI tEDI said...

oOooo.. baru tahu....

ingat untuk ibu mengandung jek.. sbb selalu sebut dlm iklan!

Naniey said...

heheh..akk pon...tak pernah nk amik tau kan

ilLa said...

huhuhuh...
yeke...ni nk masuk ank ke3 br tau..
hehhehe...

Naniey said...

illa - heheh..takpe..ni just tuk pengatahuan

imHepPie said...

anmum lak sesuai x utk org x mngandung haha

Framestone said...

bro nk makan leh x???

honeysour's blog said...

thanks 4 your info...

sejak tau saya disyaki pembawa anemia...,
saya tak tinggal lagi makan acid folic..
walaupun blm disahkan lgi sebagai pembawa, tapi still takoott kot2 penyakit tu ade kat kite...

Naniey said...

imheppie - hehe nak minum boleh tade hal

bro - nak mkn gak ker??leh kot..ntah tak tau la..

honeysour - oh ye ke..takpe...mencegah lebih baik kan

asna cute said...

serius nie kak? bia betul? klu asna yg ank dara nie boley minum ker?

Naniey said...

asna- anmum tu jgn la minum..hahaha..asid folic tu ok lau asna nak mkn...anmum tu biase org pregnent je minum...tp lau ank dr..leh kot..akk pon tak tau..

lady milk said...

folid asib memang bagus tuk ibu mengandung...
saya still ambik asid folid n minum anmum even dh gugur sbbnya ia adalah preparation to having baby :)

POSH76 said...

i mau terai beli ler....thx