Doaku Untukmu

Bismillahirahmanirahim..

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim,
Ampun kan Lah dosa-dosa ibu bapa kami, Ampunkan segala dosa-dosa kami, Tempatkan roh ibu bapa kami disisimu Ya Allah,
Ya Allah engkau la tuhan kami yang satu, Engkaulah tuhan yang maha mendengar,
Pelihara tingkahlaku kami,
Lindungi kami dari segala kekufuran,
Ya Allah Jauhkan kami dari sifat riak, sifat tamak, sifat sombong,
jauhkan kami dari perasaan hasad dengki.

Permudahkanlah segala urusan kami Ya Allah.

Amin..amin ya Rabbalalamin.

Tuesday, November 2, 2010

dilema betul


salam..

Sengaja update hr ni sb rs mcm nk luahkan something
yes...nak ngadu okeh..
sb tak tau nak ngadu kt sape..n rs mcm blog ni la tmpt yg plg sesuai.

ekceli tak tau nk ckp yg ngah rs pe skang ni..
sedih or geram or etc..

kat umah skang de snk buah...age almost 21 kot..
da dkt 2 month die stay kat umah..
ktnye nak keje..ok dah keje cashier..but quit..
mknyer suh balik keje tmpt lain.ok fine
tak kesah la..die nk keje ke nak ape..
but...umah mak sdra ni buat mcm hotel okeh..

dgn nani pon tak brckp...lau tgur septh ckp spth..
sekarang die tak keje,,n ngah tgu gaji bln lps..
sb tak dpt lg..
since die duk umah...lansung tade buat pe..
rumah tu tonggang terbalik ke..bersepah ke..
lnsung tak reti nak kms ke..sapu smph ke..
nani tak mntk la die cuci smp kilat2 ke ape..
tp fikirlah sndri..kt duk umah org even mk sdare sendri kan..
pandai2 la bwk diri..
keje biase kt buat bl duk umah sndri..buat la mcm umah sndri..

msk mmg tak la kan..die duk umah mkn ape pon tak tau lah..
nak tlg nani msk mmg tak lah..
mcm nani ni org gaji kat umah sndri...
da bsr takkan takleh nak pikir..
kain pon tak angkt..lau tak disuruh...hurm..

nani balik keje pnt2..kn msk la..
kmas umah pe yg ptt la..
nani msk kat dapor..
boleh die tgok tv..tak gerak lnsung..at least msuk la dpor jap ty pe yg ptt..
ni tak..

mcm smlm..
nani balik umah smp dlm kul 6..
die duk dpn tv...nani ke hulu hilir kms msk..
die boleh buat don no..
oh geramnyer sy...

nani pulak tak reti nak suruh2..
tak reti nak tgur2..
kang ditegur balik repot mak ayah die ckp nani dera ke ape..
ssh plak..so nani nak buat mcm mn??
umur kalu kira dah boleh mask...matang la ckit..
leh fikir dah..tp mcm bdk sek rendah lg..

nani tak hrpkan yg die buat keje rumah sb slm ni pon nani buat sndri..
tp since die de takkan la takleh nak tlg ckit...

tlg kems umah pon da kira ok la..
jgn nmpk sgt kt ni pemalas..
bilik die tak usah nak cite la..

ssh sgt nak ckp sb di tln mati mak..diluah mati bapak..
dilema...

5 comments:

BENA said...

ank buah kak nani same ngn ziera la. huhuhu. =) zra kalo duk umah org kalo org tgh busy2. nk membusy kan body jugak. sbb segan kalo dukkkk jek.


cbe kak nani tego skit2. kak nani kan mak sedara die. =)xpon slow talk ke kan. heee~

Atiqah Adnan said...

fahammm.. faham..
memang susah...
ok jap.. budak tu anak buah nanie kan..? tapi tak rapat eak..?
sebab selalunye kalau anak buah ni kire macam anak kepada kakak/abang kandung kita kan..? [apa la akak ni]

so tegur je laa dear.. perli ke.. takpun terus je ngadu ngan mak dia..

tapi tatau la situasi nanie caner.. tapi kalau akak kat tempat nanie kan.. akk advise camnie laa..kalau nanie tak tahan sangat ke. tegur jelah bebaik.. kalau still rasa ok buat jelah dengan ikhlas maybe satu hari nanie bakal terima ganjaran dari Allah..

hope it can help u darl..

Naniey said...

bena - huhu...k.nani nk aje slow talk ngn die..tp k.nani tak reti nak ckp nak tgur..huhu..tu lah kelemahanye..

kak.tiqah - yup ank buah...tp nani tak rpt pon ngan die..
nani nak jugak tgur die...nani tk reti nak mrh2..tak reti nak tgur kak...tu la klmahan nani...cpt sgt lmbut hati..ms tu je nani rs geram lps tu ok je...tp tu la..ssh la kak nak tgur..mmg die ank buah nani...tp kang bile nani tgur...die repot kat mak die mcm2 buat cite..lain pulak jdnyer...tu yg nani senyap je...

BENA said...

owhhh mcm tu pulak ek. sebab ziera kn ala2 same ngn umo ank sdare kak nani tuh. kalo slow talk boleh la. tp kak nani xreti lak ek.

so mcm mane skg? gtu jugak ke ank sdare kak nani tuh? huuu~

d 4 dahlia said...

waduh kes2 mcm ni mmg biasala cik nani..
kalo bkn tuan umah buli tetamu..
tetamu yg buli tuan umah.haha.
ermmm..
yg mslh skrg sbb dia ank sedara..
kite lak serba salah..
kalo org luar dh lama sy halau.haha